1 Mai Muncitoresc în Clujul comunist. Au fost publicat o serie de imagini cu manifestația din Piața Avram Iancu din fiecare an de 1 Mai.
1 Mai este Ziua Internațională a Muncii și a fost declarată oficial zi liberă pentru angajații români.
Ziua Internaţională a Muncii, cunoscută și ca 1 mai muncitoresc, s-a sărbătorit prima data în România în anul 1980.
Ce semnificație are 1 mai muncitoresc
Semnificația Zilei Internaţionale a Muncii, sau 1 mai muncitoresc, îşi are originea în mişcările de protest ale unor muncitori americani care militau pentru scurtarea zilei de muncă de la 12-14 ore la 8 ore.
În mai 1886, muncitorii din Chicago s-au unit într-o grevă care aduna 65.000 de oameni în Piaţa „Heymarket“. În urma represiunii poliţiei, au rezultat 11 morţi şi aproape 200 de răniţi.
Evenimentul a devenit, în timp, o bornă şi o unealtă de a uni mişcările socialiste din toată lumea care militau pentru drepturile muncitorilor.
Semnificația zilei de 1 mai muncitoresc este strâns legată de anul 1980, an în care a Doua Internaţională Socialistă a decis să cinstească memoria celor împuşcaţi în Piaţa „Haymarket“ prin organizarea, de 1 mai 1890, a celui mai mare protest împotriva exploatării prin muncă.
În România era un mijloc de propagandă comunistă
În România, ziua de 1 mai s-a sărbătorit prima dată în anul 1890. A fost numită „Ziua Solidarităţii Oamenilor Muncii”. Totuşi, sărbătoarea a devenit un eveniment de amploare abia după instaurarea regimului bolşevic, cu ajutorul Armatei Roşii.
În perioada regimul comunist, semnificația zilei de 1 mai muncitoresc a căpătat valențe politice și a fost transformată într-un mijloc de propagandă comunistă dedicate „cel mai iubit fiu al poporului, ctitorul epocii de aur!”, Nicolae Ceaușescu.
Fotografiile de mai jos sunt din Arhiva Culturală Minerva.
Lasă un răspuns