11 kg de haine anual sunt aruncate de un european. Clujenii sunt așteptați să facă shopping sustenabil, iar toate fondurile vor fi donate pentru cauze nobile

Posted by

Clujenii sunt așteptați să descopere moda sustenabilă în aceste zile, în cadrul târgului ReClothing. Evenimentul se desfășoară în perioada 22-25 iunie la Iulius Mall Cluj.

Voluntarii JCI Cluj, organizatorii proiectului, sunt gata să contribuie la reducerea risipei și să promoveze opțiuni mai prietenoase cu mediul, să încurajeze economia circulară și să facă fapte bune. Peste 1.000 de piese vestimentare își caută un nou proprietar la târg, iar clujenii sunt invitați și la demonstrații sau workshop-uri.

Proiectul #ReClothing, recent premiat la nivel internațional, revine cu a 8-a ediție. În cadrul inițiativei, oamenii sunt încurajați să adopte un stil de viață mai sustenabil și să facă alegeri responsabile în materie de modă. În ultimii aproape 2 ani, voluntarii JCI au reușit să colecteze circa 4 tone de haine cărora le-au oferit o nouă viață.

„Fiecare persoană poate contribui la reducerea risipei vestimentare prin adoptarea unor practici de consum mai responsabile – fie că vorbim despre alegerea unui obiect vestimentar care a mai avut un proprietar, despre repararea hainelor pentru a le prelungi viața sau pur și simplu despre opțiuni mai calitative. Prin tot ceea ce am făcut în ultimii doi ani am reușit nu doar să educăm publicul în această direcție, ci și să venim cu opțiuni palpabile în ceea ce privește partea de preloved fashion prin fiecare târg pe care l-am organizat. Ne bucurăm să vedem că oamenii sunt tot mai receptivi, interesul în această zonă crește și”, spune Ioana Pîrlea, coordonatorul proiectului ReClothing.

Peste 1.000 de articole vestimentare își vor căuta noi proprietari în cadrul evenimentului special care îmbină pasiunea pentru haine și dorința de a fi parte din schimbare. Rochițe vaporoase de vară, fuste cu imprimeuri îndrăznețe, cămăși perfecte pentru o zi la birou sau tricouri cu detalii aparte – pe toate pot fi găsite între standurile pline de culoare.

Prețurile pornesc de la 15 lei. Sesiunile de shopping sustenabil sunt completate de activități inedite – workshop-uri și demonstrații alături de designeri precum Miha Cîrlugea sau chiar un stand unde curioșii își vor putea personaliza hainele de care s-au plictisit, pentru a le da o nouă viață.

Industria textilă are un impact negativ semnificativ asupra mediului – prin consumul intensiv de resurse naturale, poluarea apei și emisiile de gaze cu efect de seră, dar și prin generarea unor cantități mari de deșeuri textile. Statisticile arată că, în medie, un european aruncă 11 kilograme de haine și cumpără alte 26 în fiecare an.

ReClothing nu se limitează doar la mediu, ci proiectul aduce și un impact social pozitiv. Mai exact, fondurile strânse în cadrul evenimentului sunt utilizate în proiecte educaționale. Din donațiile de la ultimele evenimente, voluntarii JCI au dotat școli din mediul rural, au amenajat un hub pentru copiii ucraineni și au dus daruri de sărbători în comunitățile defavorizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *