DNA Cluj se face că anchetează ilegalitățile de la Consiliul Județean Cluj! Dosarul ”Expertul” a fost retrimis a doua oară la DNA

Procurorii de la DNA Cluj nu și-au făcut treaba într-un dosar penal care se referă la o expertiză făcută la Aeroportul Cluj Napoca, de către un expert neautorizat, angajat de cei de la Consiliul Județean Cluj.

Judecătorul de la Tribunalul Cluj a judecat o cerere formulată de cei de la Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” din Cluj Napoca, împotriva unei soluții a DNA Cluj, prin care s-a clasat o plângere penală. Este a doua oară, când Tribunalul Cluj retrimite dosarul penal la DNA Cluj, pentru completarea urmăririi penale, și asta pentru că procurorul de caz, s-a făcut că anchetează aceste fapte asimilate fapte de corupție comise de expertul de caz sau de către cei de la Consiliul Județean Cluj.

Întreaga poveste a pornit de la dorința celor de la Consiliul Județean Cluj de a dovedi cu orice preț că pista de aterizare/decolare, inaugurată în 2014, nu este una conformă și că prezintă grave probleme tehnică. Iar pentru asta, Consiliul Județean Cluj l-a angajat pe expertul Lucaci Gheorghe, pentru suma de 139.000 de lei, să dovedească acest lucru, chiar dacă acest expert nu este autorizat în piste de aviație, ci în drumuri.

Nu e fapta, ba e fapta

Cei de la Aeroportul Cluj au depus o plângere penală pentru a reclama acest abuz, care a fost înregistrată la DNA Cluj, fiind repartizată procurorului Ionuț Vasile. În cele din urmă, fără a observa că expertul nu era autorizat să facă această expertiză, procurorul a dat clasare motivând că fapta nu este una penală.

În 2019, Aeroportul Internațional Cluj Napoca a atacat decizia lui Ionuț Vasile la Tribunalul Cluj. Judecătorul Mihai Gâlcă a văzut la dosar ceea ce nu a văzut procurorul Ionuț Vasile de la Tribunalul Cluj și a retrimis dosarul la DNA, pentru completarea urmăririi penale.  ”Deși s-a reținut în mod just că dl. expert Lucaci Gheorghe nu deținea atestat în domeniile A4 și B2 procurorul a omis să observe faptul că atât ân CV-ul anexat documentației de atribuire cât și în declarația dată, se afirmă că domnia sa are calitatea de expert tehnic atestat în domeniile A4 și B2. Autoritatea contractantă, Consiliul Județean Cluj se înscrie în rândul autorităților prevăzute de art. 175, Cod Penal, prin urmare era necesară efectuarea sub aspectul comiterii infracțiunii de fals în declarații, existând indicii serioase în sensul comiterii acestei infracțiuni”, arată judecătorul Gâlcă.

A doua clasare, a doua trimitere

Dosarul s-a reîntors la DNA Cluj, pentru refacerea urmăririi penale. Potrivit surselor noastre, procurorul Ionuț Vasile a dat din nou clasare, pe motiv că fapta nu există.

Din nou, cei de la Aeroportul Internațional Cluj Napoca au depus la instanță o contestație împotriva rezoluției procurorului, care a fost admisă de Tribunalul Cluj, la data de 19 octombrie 2020. ”Admite plângerea formulată de către petenta Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” împotriva ordonanței procurorului de clasare din data de 30 martie 2020, în dosar 107/P/2018 al DNA – Serviciul Teritorial Cluj, pe care o desființează și trimite cauza la procuror în vederea completării urmăririi penale conform considerentelor prezentei încheieri. Definitivă”.

ITM a dat amenzi pentru munca la negru

Și mai interesant este fapt că inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș, sesizați cu aceste aspecte ilegale, au dispus amendarea expertului Lucaci și a celorlalți colaboratori pentru ”muncă la negru”.

Șeful ITM Timiș, Pavel Kasai a precizat că s-au luat măsurile legale și s-a dispus aplicarea de contravenții pentru a se corecta deficiențele descoperite.

 

2 thoughts on “DNA Cluj se face că anchetează ilegalitățile de la Consiliul Județean Cluj! Dosarul ”Expertul” a fost retrimis a doua oară la DNA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *