Cu mii de cazuri de infectări, donatorii nu pot dona plasmă! Motivul este de noaptea minții! Așa nu se mai poate!

Tratamentul cu plasmă pentru bolnavii cu Covid 19, în județul Cluj, nu poate fi administrat deoarece la Centrul de Transfuzii Sanguine nu există un astfel de aparat. Motivul este unul halucinant: nimeni nu a cerut un astfel de aparat.

Dacă medicii din spitalele Covid 19 aleg să îi administreze unui pacient în stare critică, tratamentul cu plasmafereză trebuie să se apuce de dat telefoane prin județele limitrofe pentru a întrebat în dreapta și ân stânga, dacă au acest produs. Mai mult, deși în județul Cluj există mii de persoane vindecate de Covid 19 și care ar putea dona sânge, din care se obține plasma care conține anticorpi, acest lucru nu se poate întîmpla deoarece nu există unde.

„Am mers  să donez a 2-a oara sânge pentru plasmă convalescentă, bazându-mă pe afirmații oficiale care spun că poți dona plasmă o dată la doua săptămâni – vezi aici – eu donând prima oară acum cca 4 săptămâni. Surpriză. Am fost refuzat pe motiv ca Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj NU are aparat de plasmafereză, ceea ce înseamnă că ei colectează sânge, iar abia apoi separă plasma din el. Asa că, prietene… sorry! dar la donare de sânge ai un interval minimal de două luni jumătate (eu donasem prima oară cu o lună în urma). Mai contează ca sunt indivizi cu Corona în stare critică în spitalele din Cluj și ca plasma ar face diferența? Nu. Contează că , administrativ vorbind, statul român, își dovedește încă o dată limitele.”, a scris Mircea Ignat pe Facebook.

Nimeni nu a cerut aparatul care salvează vieți

Aparatele de plasmafereză au fost donate de o firmă privată, la cererea șefilor de centre de recoltare a sângelui, din diferite județe. Potrivit știrimed.ro în alte 18 Centre de Transfuzie Sanguină din țară – București, Arad, Bacău, Baia Mare, Bistrița, Brașov, Buzău, Galați, Iași, Piatra Neamț, Pitești, Sibiu, Hunedoara, Craiova, Ploiești, Tg. Jiu – donarea de plasmă se face cu ajutorul unor aparate de plasmafereză. Aparate donate de Besmax Pharma – o firmă românească specializată în comerțul cu produse farmaceutice, în special cele derivate din plasmă umană .

Cele 18 aparate au ajuns la centrele care le-au cerut , fie prin intermediul Ministerului Sănătății, fie direct: șefii Centrelor de Transfuzii sau autorităţile locale au cerut, reprezentantul firmei le-a livrat. Practic, cu ajutorul aparatului se extrage doar plasma, restul sângelui rămâne la donator.

Șefa de la Cluj nu are timp de discuții

De exemplu, Organizația Studenților Mediciniști a inițiat și derulat, în colaborare cu Centrul de Transfuzii, campania „Donează Plasmă, fii erou”. Studenții s-au implicat voluntar în această campanie, atât în ceea ce privește informarea, cât și în procesul de recoltare. Donatori de plasmă ar fi fost – peste 40 – spun cei care au coordonat campania. Dar la triajul final doar 18 au ajuns să doneze. De la cei 18 donatori s-au prelevat 3.6 litri de plasmă. Dacă recoltarea s-ar fi făcut prin plasmafereză, s-ar fi colectat de 3 ori mai multă plasmă, adică 10.8 litri.

Șefa Centrului de Transfuzie Sanguină Cluj, Adriana Sime, nu a avut timp să discute cu jurnaliștii de la știrimed.ro.

„Nu am timp de dat interviuri, consult donatori. Spuneți repede”, ne-a spus la telefon, Adriana Sime, directorul Centrului de Transfuzie Cluj.

„Jurnalist: Cum se recoltează plasma de la  donatori, în Cluj? Aveți aparat de plasmafereză?

Adriana Sime: Încă nu avem. Vom avea.

Jurnalist: De ce la Cluj nu există un astfel de aparat?

Adriana Sime: Pentru că până acum nu au fost așa mulți bolnavi. De o lună e mai mare numărul. Acum nu am timp de interviuri, sunați-mă mâine la 9, bine?”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *