Guvernul liberal condus de Vasile Cîțu a lovit în piața imobiliară din Cluj! Emil Boc este foc și pară

O ordonanță de guvern adoptată ”pe genunchi”, de Guvernul Cîțu, chiar în data de 30 decembrie 2020, a lovit puternic în piața imobiliară din Cluj Napoca, una dintre cele mai puternice din țară.

Clujul a devenit în ultimii ani o zonă de dezvoltare accelerată de blocuri și de case de locuit. Cartierele au răsăsărit în zonele libere ale orașului, iar prețurile la apartamente și case de locuit au explodat și ele. La un moment dat, în octombrie 2020, Camera Deputaților a adoptat o lege prin care plafonul sumei pentru care TVA-ul se percepe în cotă de cinci la sută, în imobiliare, să fie crescut de la 95.000 de euro la 140.000 de euro. Acest lucru a condus la o revenire a pieței mai ales că cei care au plătit avansuri de cumpărare s-au gândit că pot cumpăra un imobil mult mai mare, la un preț sensibil mai mic.

Surpriza guvernului liberal

Guvernul amână cu un an creşterea pragului pentru TVA-ul de 5% de la circa 93.000 de euro în prezent, la 140.000 de euro. Decizia a fost adoptată prin Ordonanţă de Urgenţă în noaptea zilei de 30 decembrie, cu câteva ore înainte de a intra în 2021.

Din data de 20 octombrie dezvoltatorii imobiliari au investit sute de mii de euro în reconfigurarea proiectelor rezidenţiale, pentru a se adapta noilor condiţii de piaţă – având în vedere şi cererea tot mai mare pentru locuinţe mai spaţioase.

Măsura adoptată de Guvern loveşte puternic în singurul sector al pieţei imobiliare care nu a avut de suferit din cauza crizei provocate de pandemie – cel rezidenţial, informează Ziarul Financiar.

Liberalii clujeni au reacționat

În ultimele zile ale anului 2020, mai mulți lideri importanți ai PNL, printre care și Emil Boc sau Aln Tișe au reacționat cu privire la faptul că PNL a cedat mult prea ușor ministere importante, precum cel de la Transporturi sau cel al Dezvoltării.

Mai mult, Asociația Muncipiilor din România, și Emil Boc au criticat Guvernul Cîțu pentru lipsa de transparență în adoptarea unor măsuri care vizează Codul Administrativ, primarii fiind nemulțumiți în legătură cu Ordonanța de Urgență pregătită de Guvern, prin care sunt adoptate mai multe măsuri fiscal-bugetare și care amână cu un an pensiile speciale ale primarilor.

Președintele Consiliului Județean Cluj, liberalul Alin Tișea scris un mesaj pe facebook, în care susține că anumite cercuri de interese vor să pună mâna pe organizația PNL Cluj. Deși nu îl numește, Tișe se referă direct la ministrul Agriculturii, Adrian Oros, care provine de la PNL Cluj.

De menționat este faptul că Alin Tișe este un mare dezvoltator imobiliar din Cluj Napoca.

”Legat de reprezentarea în Guvern a organizațiilor din Ardeal. În concret – organizația Cluj. Nu îmi amintesc să fi discutat în organizația Cluj susținerea vreunei persoane pentru postul de ministru. Or să se fi supus la vot. Supunerea la vot în partid, a nominalizărilor, este o practică democratică, așa cum am fost supuși votului atât eu cât și primarii când am candidat la primării sau consiliul județean. Cineva crede că, prin susținerea unor persoane peste organizația Cluj, va reuși să pună mâna pe filiala Cluj. Ca și cum partidul acesta este doar al lor. Așa știu să facă politică, pentru că așa au făcut toată viața și pentru ca altfel nu pot, fiind impotenți politic. Organizația Cluj, dincolo de faptul că este cea mai performantă din țară, nu va putea fi condusă niciodată de nulități politice!”, a scris Tișe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *