Despre „Adicțiile virtuale și interdisciplinaritatea în psihiatrie, în vremea pandemiei”, la Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală „Galatia 2021”

Unul dintre cele mai importante evenimente medicale din domeniul psihiatriei a ajuns la a V-a ediție: Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală „Galatia 2021” va avea loc între 21 și 25 aprilie.

Conferința este organizată de Universitatea Dunărea de Jos Galați – Facultatea de Medicină și Farmacie – și Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna”, în parteneriat cu Academia Română. Accesul se va face integral online, pe o platformă special creată pentru eveniment.

Înscrieri: AICI

Românii fug de psihiatru

Potrivit unui cunoscut medic psihiatru de la noi din țară, profesor universitar Anamaria Ciubară, românii încă nu știu că pot primi ajutor de speciaitate atunci când au nevoie. Poate din acest motiv, numărul de persoane care recurs la gesturi disperate, cum este cel al sinuciderii este foarte mare. De aceea, susțin specialiștii, este foarte important să apelăm la serviciile medicilor de specialitate atunci când considerăm că avem o problemă.

„În România a existat mereu o reticență în ceea ce privește adresarea către medicul psihiatru. Încă de la începutul carierei mele am luptat pentru depășirea acestei bariere prin toate mijloacele pe care le-am avut la dispoziție. Progrese în domeniu se fac an de an, dar încă mai sunt multe de realizat. Tocmai de aceea, scopul acestei conferințe, ajunsă la a V-a ediție, este acela de a veni în sprijinul programelor de sănătate mintală din România, ținând cont de cifrele alarmante privind creșterea incidenței tulburărilor psihice. Mulți au încă tendința de a cataloga din start un pacient care merge la psihiatru ca fiind „nebun”. Acest lucru este cauzat de factori sociali și culturali care se intiparesc adânc în subconștientul societății de la vârste tinere. O altă problemă este și neîncrederea în relația medic-pacient, de multe ori pacientul având senzația că, dacă se adresează medicului psihiatru, este supus pericolului de a-i fi încălcat dreptul la confidențialitate. Odată depășite însă aceste bariere, lucrurile iau o turnură favorabilă în ceea ce privește evoluția ulterioară a pacientului, mai ales atunci când el realizează că toate informațiile personale sunt cu adevărat protejate”, a spus Prof. Univ. Dr. Anamaria Ciubară, medic primar psihiatru, președintele Conferinței Europene de Psihiatrie și Sănătate Mintală „Galatia 2021”..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *