Sute de doze de vaccin anti Covid 19 au fost aruncate la Cluj Napoca! Motivul a fost unul incredibil!

Potrivit unei statistici naționale, la nivelul României au fost aruncate la gunoi un pic peste 1.200 de doze de vaccin anti Covid 19. Județul campion este chiar județul Cluj, mai arată statistica respectivă.

Mai exact, la Cluj au fost aruncate 234 de doze de vaccin. Totul s-a întâmplat la Institutul Regional de Gastroenterologie din Cluj Napoca. Ancheta a stabilit că frigiderul s-a defectat peste noapte și că nu a mai fost respectată temperatura recomandată. Astfel, dozele nu au mai putut fi utilizate. Cei care trebuiau să se vaccineze cu aceste doze sunt angajații spitalului și studenții care fac practică aici. Informația a fost publicată în exclusivitate de Evenimentul Zilei.

Managerul de la Instititul Regional de Gastroenterologie Cluj, medicul Mihai Mleșnițe a declarat pentru foaiatransilvană.ro că nu a fost nimic deliberat. ”Peste noapte s-a stricat frigiderul. Dozele au fost compromise. Noi am anunțat la București iar cei de acolo au înțeșes problena”, a spus managerul spitalului.

Topul pierderilor de vaccin

Autoritățile sanitare au recunoscut ca de la momentul declanșării vaccinării în România s-au pierdut 1.205 de doze de vaccin.
„Până la 21 ianuarie inclusiv, s-au înregistrat 1.205 pierdute (0.29% din totalul dozelor utilizate), din motive neimputabile. Aceste motive au fost: deteriorarea flacoanelor, prin spargere, reconstituirea greșită și devierea de la condițiile de temperatură pentru asigurarea stabilității optime a vaccinului, atât înainte, cât și după reconstituire”, a precizat Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
Cele mai multe doze irosite au fost la Cluj, respectiv 295 (24,5%), București – 202 (16,8%), Iași – 195 (16,2%) și Hunedoara – 108 (9%).
Potrivit sursei citate, pentru implementarea programelor naționale de sănătate finanțate din bugetul Ministerului Sănătății sunt admise pierderi sau scăderi cantitative de medicamente, vaccinuri, reactivi și altele asemenea în limitele maxime de perisabilitate după cum urmează:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *