Dezastrul din Florești continuă sub noua administrație PNL! Strada Eroilor va fi un șantier mult timp de acum încolo!

Lucrările de pe cea mai importantă stradă din Florești, strada Eroilor, au fost suspendate pentru o perioadă de timp, nelimitată. Și asta pentru noul primar al comunei Florești, Bogdan Pivariu, și noua administrație liberală  nu s-au implicat în rezolvarea problemelor tehnice care au apărut pe parcursul derulării proiectului.

Societatea de construcții Napoca SA, din Cluj Napoca, a anunțat că a reziliat acest contract, unul foarte mare. În plus, cei de la Napoca SA au anunțat  că vor da Primăria Florești în judecată, și vor solicita daune cominatorii pentru nerespectarea contractului și penalități.

Foaiatransilvană.ro a stat de vorbă cu cei implicați în acest mega proiect pentru ca oamenii să înțeleagă ce anume s-a întâmplat în zonă.

Proiectul viza lărgirea străzii Eroilor, pe o lungime de 1.125 de metri, captarea apelor pluviale colectate în zona respectivă, construcția unei piste de biciclete, a unor trotuare, spații verzi dar și locuri de parcare.

Problemele tehnice

Inginerul Marius Neamț de la firma Napoca SA, care a coordonat întreaga lucrare a declarat că Primăria Florești nu s-a onorat niciodată de obligațiile care îi reveneau.

„Suntem blocați de rețelele electrice de medie tensiune de 20.000 de volți, care se află în apropierea unui pod din zona Vălea Sănăslău. De la început, din primele zile de lucru, i-am rugat, i-am notificat legal pe cei de la Primăria Florești să relocheze aceste rețele electrice, și de fiecare dată au făcut operațiunile cu mare întârziere. S-a făcut o sinteză a întârzierilor provocate nouă și am ajuns la 250 de zile de întârzieri față de termenul limită de finalizare a lucrărilor.  Mare parte dintre rețele întâlnite nu existau în avizele de la furnizorii de utilități. Nimeni nu știa de ele. În plus există aceasta rețea de medie tensiune, care se află în lungimea lucrării noastre”, spune inginerul Neamț.

Potrivit resposabilului tehnic din partea Napoca SA, lucrările stagnează din vara anului 2020. Motivul este legat de descoperirea unei rețele de medie tensiune, de 20.000 de volți care traversează zona lucrărilor și care trebuie relocată.

„Situația este că noi nu mai putem avansa cu lucrarea. Din vară am cerut relocarea rețelei de tensiune și nimic. În plus există două magistralele de apă potabile de 1.400 mm și 1.000 mm, care nu pot fi relocate și care împiedică realizarea lucrărilor. Trebuie modificat proiectul, discutăm de un an de zile, pe varianta asta și nici azi nu au comunicat nimic. Comunicarea este foarte proastă între Primăria Florești și proiectant”, a mai explicat inginerul Neamț.

S-a decis rezilierea contractului

Napoca SA a emis un comunicat de presă prin care anunță reziliea contractului cu Primăria Florești.

– Primăria comunei Florești, a ignorat constant repetatele noastre solicitări de dialog constructiv pentru deblocarea situației, deși societatea noastră a depus o amplă și solidă argumentație tehnică, avansând soluțiile necesare depășirii impasului.
– Primăria comunei Florești, a sfidat obligațiile sale contractuale, printre altele încălcând obligația de a asigura frontul de lucru necesar derulării execuției.
– Am demonstrat că societatea noastră se află în imposibilitatea tehnic-obiectivă de a respecta calendarul execuției, în absența predării unui amplasament liber de sarcini, posesorii rețelelor de utilități desfășurând în continuare operațiuni de relocare a acestora.
– Argumente neechivoce arată că executantului nu îi sunt imputabile întârzieri survenite din cauza unor impedimente independente de sine, care au obstrucționat evoluția lucrărilor, iar derobarea primăriei de responsabilitatea acestora este contraproductivă.

Ce spune Pivariu

Noul primar al comunei Florești, liberalul Bogdan Pivariu pare că nu vrea să își asume contractele semnate de vechiul primar și să îi lase pe floreșteni să circle printre noroaie, pe cea mai importantă stradă din comună.

Bogdan Pivariu spune că a obligat societatea Napoca la plata unor penalități de întârziere, dar nu a scos un  cuvânt despre faptul că aceste penalități au fost provocate chiar de Primăria pe care o conduce.

„De la preluarea mandatului meu, am avut o serie de întâlniri cu constructorul. Acest contract a fost semnat de către vechea administrație la data de 23 aprilie 2019 și avea termen de finalizare șase luni. S-au făcut două prelungiri a termenului de execuție a lucrărilor. În întâlnirile avute cu reprezentanții constructorului am arătat că avem nevoie să finalizeze această lucrare în termen cât mai scurt. Din păcate, pe parcursul celor două luni, șantierul nu a înaintat așa cum ne dorim cu toții. Mai mult, am constat o serie de nereguli pe care le-am adus la cunoștiință constructorului, care nu au fost îndreptate nici până astăzi”, a declarat primarul.

Explicație foto: Linia de medie tensiune de 20.000 de volți la vedere.

6 thoughts on “Dezastrul din Florești continuă sub noua administrație PNL! Strada Eroilor va fi un șantier mult timp de acum încolo!

  1. Bubuie de competență și cinste administrația liberală prin locurile alea! :)))))))))
    Drept e că avîndu-l model pe Boculeț, nici nu poți face altfel…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *