Bloc construit până în trotuar. La Cluj se poate orice.

Bloc construit până în trotuar

Mai multe persoane care locuiesc în zona cartierului Gheorgheni ne-au sesizat în legătură cu un bloc care se construiește pe strada Teodor Mihali.

Locuitorii din zonă susțin că blocul este construit până în trotuar, nefiind practic nicio distanță dintre zona publică și noul imobil.

”Eu știu că în Codul Civil se prevăd anumite distanțe față de limita vecină. Sunt curios dacă Primăria Cluj Napoca sau primarul Emil Boc și-au dat acordul pentru a se construi până în buza trotuarului. Practic de aici, din bloc ieși direct pe trotuar și invers, de pe trotuar intri în bloc. Limita construcției blocului este trotuarului. Doar în Cluj Napoca mai poți vedea așa ceva. Blocuri lipite de case și și blocuri lângă blocuri”, ne-a scris un clujean care locuiește în zona respectivă.

La fața locului, lucrurile sunt și mai neclare. Noul bloc, este lipit, dar lipit, de o casă. În plus, peretele blocului se află pe limita trotuarului, astfel încât apa de pe bloc cade direct pe trotuar, deci în capul oamenilor care circulă pe drumul pietonal.

În cazul unui bloc construit în urmă cu aproximativ zece ani, aflat în imediata apropiere a noului imobil, se poate vedea că între acesta și trotuarul public este o distanță de cinci metri. În cazul blocului construit, acum această distanță nu există.

Mai mult, lângă noul bloc care se construiește, există o casă, care a fost construită acum câțiva ani. Ei bine, noua construcție se ridică falnic spre cer, fix lângă această casă. Distanțe, în sensul regulamentului de urbanism a județului Cluj și a Codului Civil, nu există.

Ce se vede din satelit

Imaginea susprisă din satelit arată practic că noul bloc se construiește pe toate suprafața terenului cu pricina. Nu tu spații verzi, așa cum prevede Regulamentul de Urbanism aprobat de Primăria Cluj Napoca, nu tu procent de ocupare a terenului, care nu poate fi total decât cu derogări.

Practic, chiar dacă ești proprietarul unui teren, nu poți construi chiar la limita de proprietate. Scrie asta și în Codul Civil. Tot Codul Civil vorbește despre anumite derogări, drept pentru care am sunat la purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj Napoca, Oana Buzatu, pentru a afla amănunte legate de această construcție. Numai că, Buzatu nu a răspuns la telefon.

Am trimis și o cerere de informații publice legate de derogările acordate pentru construcția acestui imobil.

Câteva prevederi din Regulamentul de Urbanism Cluj Napoca:

  • în cazul în care parcela se învecinează pe limita posterioară de proprietate cu o UTR destinată locuirii de tip individual, clădirile se vor retrage cu o distanţă minim egală cu înălţimea acestora, dar cu nu mai puţin decât 6 m;
  • Pe ansamblul unei parcele, spaţiile verzi organizate pe solul natural vor ocupa minimum20% în cazul P.O.T. max = 50% şi minimum 15% în cazul P.O.T. maxim 70% din suprafaţa totală şivor cuprinde exclusiv vegetaţie (joasă, medie şi înaltă). Suprafeţele având o îmbrăcăminte de oricetip sunt cuprinse în categoria spaţiilor libere.Prin excepţie, pe parcelele ce includ clădiri pentru garaje / parcaje colective cu acces public,spaţiile verzi organizate pe solul natural vor ocupa minim 5% din suprafaţa totală.
  • Clădirile se vor alinia la o cornişă situată la înălţimea de 12 m de la nivelul trotuarului. Ovariaţie de 0,50 m este admisibilă. În plus se vor aplica cumulativ următoarele criterii:a) pentru clădirile comune, înălţimea maximă la cornişă nu va depăşi 12 m, iar înălţimeatotală (maximă) nu va depăşi 16 m, respectiv un regim de înălţime de (1-2S)+P+2+M, (1-2S)+P+2+1R ; (în acest caz ultimul nivel va avea o retragere faţă de planul faţadei de minimum 1,80m).

Cine sunt proprietarii blocului

Pe panoul de informare de la fața blocului aflăm că imobilul este construit de societatea comercială Punctual Invest SRL.

Potrivit zf. ro, Punctual Comimpex SRL din Cluj-Napoca, este o afacere activă în domeniul distribuţiei de ţigări (99% din business), cafea şi cartele telefonice, deţinută de antreprenorul Vasile Mureşan, a finalizat anul 2019 cu o cifră de afaceri de peste 641,3 mil. lei (135,3 mil. euro), în creştere cu 11,5% faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor. Compania a avut anul trecut un profit net de peste 8,5 mil. lei (1,8 mil. euro), mai mult cu 35% faţă de anul anterior, şi un număr mediu de 123 de anga­jaţi, conform datelor publice.

Punctual Comimpex şi-a bugetat la începutul acestui an o creştere de 7% a cifrei de afaceri în 2020, la 686,2 mil. lei (143,6 mil. euro), potrivit cal­culelor ZF făcute pe baza da­telor transmise anterior de companie.

Proiectantul lucrării este societatea Arhimar SRL.

Vom reveni cu amănunte după ce vom primi răspunsurile oficiale pe care le-am adresat Primăriei Cluj Napoca.

 

 

 

5 thoughts on “Bloc construit până în trotuar. La Cluj se poate orice.

  1. si care e problema ca blocul e pana la limita trotuarului? pai daca regulamentul de urbanism IMPUNE sa pui cladirea pe aliniament , inseamna ca e corect pusa cladirea. Aliniamentul este limita dintre public si privat.

  2. Regulamentul este pentru proști, încercați să cereți autorizație de construcție pentru o casă o să vă arate primăria ce înseamnă regulament. Dacă nu sunteți afacerist cu imobiliare degeaba comentați, ei fac ce vor mușchii lor în orașul smart a lui Emiluț. Blocuri între case există în tot orașul ce nu a terminat Ceaușescu o face Emiluț .

  3. PNL are soluții, PNL e curajos, PNL e brav, PNL e viteaz, PNL e gata să guverneze și să autorizeze.😂👈👉😂👈👉🤣👈👉🤣👈

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *