La mulți ani, Ghiță Mureșan! Azi e ziua de naștere a legendei baschetului românesc

Unul dintre cei mai buni foști baschetbaliști români din toate timpurile, Gheorghe Mureșan, împlinește astăzi vârsta de 50 de ani.

Născut pe 14 februarie 1971 în comuna clujeană Tritenii de Jos, „Big Ghiță” și-a făcut un nume în baschetul românesc la Universitatea Cluj, iar ulterior a ajuns în NBA, fiind singurul baschetbalist român care a evoluat în liga mare a baschetului american împotriva legendarului Michael Jordan.

„Big Ghiță” are o înălțime de 2.31 metri și a evoluat timp de 10 ani la nivel profesionist, între 1991 și 2001. Acesta a trecut pe la formațiile Universitatea Cluj (1991-1992), Pau-Orthez (1992-1993), Washington Bullets / Wizards (1993-1998), New Jersey Nets (1999-2000) și și-a încheiat cariera la Pau-Orthez în 2001.

Ce a declarat fostul său antrenor?

„Venise la Cluj, la un control stomatologic, unde l-a întâlnit pe radiologul Gigi Isofache. Acesta era și arbitru de baschet și m-a sunat imediat.

Am dat peste un adolescent de 2 metri și 7 centimetri, iar primul gând a fost că băiatul ăsta trebuie să aibă o șansă să joace baschet. Ne-am dus la o cofetărie. L-am întrebat câte prăjituri vrea. Câte îmi dați, a venit răspunsul. La primul antrenament mi-am dat seama că am pe mână un diamant neșlefuit. Și nu m-am înșelat”, își amintește într-un interviu Voicu Moldovan, fost antrenor al naționalei de juniori și cel care i-a învățat baschet.

Ghiță Mureșan s-a mutat la Cluj în 1986, de unde a început ascensiunea sa fulminantă în lumea baschetului, iar anii ’90 l-au adus în elita mondială a sportului sub panou, unde avea să se dueleze cu Michael Jordan, Patrick Ewing, Karl Malone sau Hakeem Olajuwon.

La mulți ani, Ghiță Mureșan!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *