Viori vechi de sute de ani expertizate la Cluj. Secretele făuritorilor de viori au fost aflate.

La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, din Cluj Napoca, a fost realizat un studiu pe mai multe viori, cu o vechime cuprinsă între 100 și 300 de ani.

Specialiștii vor să afle secretul vechilor viori, precum și ce anume genera un sunet atât de intens cum este cel al unei viori Stradivarius. Calitatea lemnului este și ea studiată de specialiștii clujeni. Studiul care va fi elaborat va fi unul foarte complet, și va indica chiar și momentul optim de tăiere a unui arvore, a cărui lemn va fi folosit la fabricarea viorilor.

”Analiza structurală a speciilor lemnoase – lățimea inelelor anuale, proporția de lemn târziu/lemn timpuriu, regularitatea inelelor anuale -, geometria viorilor de patrimoniu cultural, volumul de aer din cutia de rezonanță, precum și reconstrucția 3D a acestora, este posibilă numai prin metode nedistructive și neinvazive, așa cum sunt analizele imagistice și radiologice cu raze X și computer tomograf. Mulțumim USAMV Cluj-Napoca pentru implicare și sprijin, dar și proprietarilor viorilor de patrimoniu cultural pentru bunăvoință și amabilitate”, au explicat și reprezentanții Universității Transilvania din Brașov.

Studiu unic în lume

Cele șase viori analizate cu aparatură de ultimă generație, inclusiv cu RMN au dezvăluit secretele viorilor făurite acum câteva sute de ani.

”Interesul nostru în domeniul cercetării se extinde și în afara investigațiilor asupra animalelor de companie, bineînțeles fără a neglija vreodată menirea noastră principală. Ne bucurăm să colaborăm cu cercetători din alte domenii, iar prin serviciile de imagistică medicală și dotările excelente ale laboratorului nostru să contribuim la cercetările efectuate în România. Prin natura investigațiilor oferite ne face o deosebită plăcere să colaborăm cu specialiști din alte domenii, unde evaluarea imagistică se poate implica și poate ajuta la obținerea unor rezultate extrem de interesante”, a declarat Șef lucrări dr. Robert Purdoiu, despre ineditul proiect din cadrul laboratorului USAMV Cluj-Napoca.

Rezultatele investigațiilor de la USAMV Cluj-Napoca au fost transmise către Universitatea Transilvania din Brașov, care le va utiliza și publica în cadrul proiectului, împreună cu partenerii săi.

La USAMV Cluj-Napoca au fost analizate șase viori care aparțin unor colecționari privați, cea mai veche datând din 1716, o piesă Jacobus Stainer, cu proprietar din Reghin. Celelalte viori dateză din anii 1742-1920 (piese Joseph Klotz/Mittewald, o copie Jacobus Stainer, Babos Bela/Hermanstadt, Johann Georg Leeb/Presburg și una fără marcă, pentru care urmează a fi determinate apartenența la o școală de lutieri, vârsta etc), iar proprietarii sunt artiști instrumentiști ai Filarmonicii Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *