Anchetă Foaia Transilvană! Vișan de la Apele Române Cluj a fost complice la distrugerea inginerului Ianculescu

Ovidiu Ianculescu (foto jos) este inginerul șef de la Sistemul de Gospodărire a Apel Mureș (SGA), și a fost forțat să demisioneze din funcția pe care o deținea de actuala guvernare liberală. Pentru că nu a vrut a fost detașat la SGA Maramureș. De menționat este faptul că atât SGA Maramureș este în subordinea Admintrației Bazinale Cluj ”Someș Tisa” (ABAST), condusă de Ovidiu Vișan (foto central), un activist liberal. Înainte de fi pus în scaunul de director s-a remarcat prin faptul că vindea sucuri naturale la diferite eve nimente publice organizate de Primăria Cluj Napoca, unde era și consilier local.

Cazul inginerului Ovidiu Ianculescu, fost director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș, a zguduit serios credibilitatea Partidului Național Liberal. După această dezvăluire s-a aflat de mizeriile făcute de directorul Vișan de la Cluj, care a avizat telefonic deversarea a peste 600.000 de metri cubi de ape reziduale, neepurate, provenite din canalizarea Clujului, direct în Someș. Cazul de la Iași este și el strigător la cer, după ce o fostă chelneriță a fost angajată direct în funcția de inginer la Apele Române.

Încep să se teamă de inginerul Ianculescu

Inginerul Ovidiu Ianculescu a cărui poveste o puteți vedea AICI a scris pe facebook despre cum i s-a înscenat detașarea de la Mureș, la Maramureș, asta în ciuda faptui că avea de crescut doi copii cu vârste foarte foarte mici.

Culmea este că, zilele trecute, la trei luni de la detașarea care a fost suspendată de o instanță de judecată, Administrația Apele Române a anulat procedura.

”Păi cum așa? Gata, nu mai aveți nevoie de mine la Baia-Mare? Cum justificați, măi competenților toată această mizerie? Vă jucați cu viața salariaților? De ce după 3 luni vă treziți cu decizia asta? Cine plătește cheltuielile de judecată (termen la instanță 01.04.2021)? Răspund tot eu: instituția, cu toate că ar trebui voi, competenților!
Asta e România Normală, unde fiecare lipitor de afișe poate să facă ce dorește, pe banii statului, fără să fie tras nimeni la răspundere! P.S: cu mizeria asta de decizie nu rezolvați nimic, nu veți repara moral niciodată trăirile copiilor mei din acea perioadă și a familiei mele!”, a scris Ianculescu, pe facebook.

Mizeria făcută de directorul Vișan

Pe lângă mizeria propriu zisă făcută de Vișan, prin care Someșul Mic a fost poluat grav, fapt ce a făcut Ungaria să se inflameze, directorul ABAST Cluj a contribuit din plin și la mizeria umană care l-a ”faultat” grav pe inginerul Ianculescu.

Pe scurt Ovidiu Vișan, șeful de la Cluj, este acuzat că a avut un rol activ în detașarea lui. În toată această mizerie cu iz liberal. Actorii au fost ”regizați” de directorul național al Apelor Române Ervin Molnar, ales deputat PNL.

“În cazul meu, a pornit totul de la fostul director Molnar. După ce a obținut demisia mea și a multor altora din țară, după ce și-a plantat colegul de partid pe post de director SGA Mureș, fără a îndeplini nici cea mai mică condiție dintre cele pe care trebuia să le îndeplinească, au apărut zvonuri că vor să mă detașeze. Se zvonea că ar fi vrut să mă trimită ba la Arad, ba la Stânca-Costești, ca să scape de mine. Deranjam. Nu puteau să-și facă jocurile”, a explicat Ovidiu Ianculescu.

În luna octombrie 2020, directorul Vișan de la Cluj a intrat în acțiune. A fost nevoie de doi directori zonali ai Apelor Române, cel de la Cluj, și cel de la Mureș, supervizați de directorul național care a pus la cale totul. Vișan de la Cluj a trimis un document ca are nevoie de un inginer șef, cel de la Mureș, că are de dat un inginer șef, și cel de la București că totul este legal.

Actele s-au mișcat într-o singură zi

Actele prin care soarta inginerului Ianculescu s-au mișcat cu o rapiditate fenomenală, într-o birocrație românească uriașă.

“A făcut la data de 27 o adresă către ANAR, iar ANAR, în aceeași zi adresa către toate ABA-urile. Sunt convins că aceasta nu a fost dorința domnului Vișan, dar a demonstrat cât de acolit e și ce decizii poate să ia și cum analizează deciziile acestea. Dacă i-a spus stăpânul, a făcut repede hârtia. La Mureș, alt acolit al lui Ervin Molnar, tot în data de 27 (miercuri) a scris rezoluție, a doua zi a trimis la ANAR și până în a doua săptămâna (luni) erau toate actele rezolvate. Vișan a cerut un inginer șef, ANAR a dat sfoară în țară să vadă dacă este vreunul disponibil. ABA Mureș a răspuns că aș fi eu, ANAR a trimis la Someș-Tisa o hârtie cu numele meu, să le comunice că ar fi disponibil Ianculescu Ovidiu”, a mai spus inginerul Ianculescu.

“Sunt convins că Ervin Molnar l-a sunat pe Vișan să-l întrebe de hârtie. Stătea la București, lângă fax, când a primit hârtia. Cel de la Mureș a trimis-o și el imediat mai departe la București. În trei instituții separate nu circulă hârtiile așa repede”, a mai evidențiat Ovidiu Ianculescu.

Pe Vișan nu l-a durut pixul

Peste tot, prin Cluj, Vișan se plânge ca are copii mici și că familia lui este afectată de faptul că imaginea lui este ”terfelită de presă”. Cuvântul este unul impropriu spus, dar toate au la baza comportamentul lui de slugă politică a celor care l-au pus în funcție, și nu de apărător al legii.

Se ridică, deci, fireasca întrebare dacă în momentul în care a ales să se implice în aceată mizerie umană, inginerul Ianculescu este și el om? Are și el copii, soție, probleme? Suntem sigur că știa, dar nu i-a păsat și nu l-a durut nici în pix.

“Vișan și-a dat acceptul – da, e fantastic! Nu știu dacă mă cunoștea, dacă a analizat situația mea, la lucru, situația mea familiară. Nu știu dacă l-a interesat așa ceva. Sunt convins că l-a durut fix în papuc de aspectele astea. Pe lângă toate acestea, eu sunt timișorean. Noi am venit în Târgu-Mureș fiindcă așa a fost destinul nostru, dar suntem singuri aici – nu avem părinți, mătuși, unchi, bunici. Avem doi copii mici și ne descurcăm așa cum putem, fără neamuri, fără nimeni care să ne-ajute. Dar pentru cei de la partide nu a contat nimic. Aici nu era vorba de inginer, că era vorba de familie”, a spus Ianculescu.

Directorul Vișan de la Cluj a fost contactat de Ianculescu, în direct, la un post de radio, și s-a pierdut.

”ând a mers domnul Vișan la un post de radio local, am încercat să intru în direct și am pus niște întrebări. Săracul se dădea rănit. Susținea că i-a fost afectată imaginea, dar și familia în urma scandalurilor de la Cluj, față de o anumită deversare și sechestrarea unei angajate. Am vrut să-l întreb – Nu ți-e rușine? Cum adică ți-e afectată familia? Dar familia mea? Nu glumesc – am fost cu copilul la psiholog. Eu am aflat de treaba asta din 27, știam că mi se pregătește detașarea la Baia Mare și vorbeam în casă cu soția”, a mai spus Ianculescu.

Cu copilul la psiholog

Din cauza mizeriilor la care a fost supus, Ovidiu Ianculescu și soția lui au mers cu copilul la psiholog.

”Nu mi-am dat seama că mă aude copilul. Cum stau toată ziua pe lângă noi, a auzit și a intrat într-o panică totală. Pleacă tati la Baia Mare. Am ajuns să-i zic copilului că avem o căsuță mică cu etaj, baia de jos e baia mică și baia de sus e Baia Mare. Și i-am spus că tati e încă în Baia Mare și am intrat în baie. În nemernicia lor, ei au zis Hai să-l ardem. Singura lor realizare profesională e I-am tras-o lui Ianculescu Ovidiu”, a povestit Ovidiu Ianculescu.

Cum a fost Vișan la Apele Române

La Apele Române, Vișan a intrat pe ușa din dos. Așa cum face PNL peste tot. A fost angajat în prima fază la un cabinet parlamentar iar de acolo, direct la Achiziții la ABAST Cluj, unde a stat câteva ore. Mai apoi, în cursula aceleiași zile a fost detașat director la ABAST Cluj.

“Domnul Vișan s-a angajat la un cabinet parlamentar fiindcă aia a fost cea mai la îndemână poziție – fiindcă sunt interzise detașările din sistemul privat în sistemul public. Și atunci singura modalitate a fost să vină de la o instituție publică la o altă instituție publică. Majoritatea au venit de la Senat și Camera Deputaților sau de la primării”, a spus Ianculescu.

În primul rând, din CV-ul șefului ABAST Cluj reiese că acesta nu are nicio experiență în Gospodărirea Apelor, condiție impusă de legislație. Potrivit reglementărilor, pentru a ocupa o funcție de conducere la Apele Române, un inginer trebuie să aibă o vechime de cel puțin cinci ani în domeniul gospodăririi apelor, care implică și acumularea unor cunoștințe în hidrologie, regularități de râuri, baraje, construcții hidroenergetice și hidrotehnice, etc.

Observăm din CV-ul lui Ovidiu Vișan că de la funcția de administrator al SC Arome & Fresh SRL se face direct trecerea la funcția de director ABA Someș-Tisa, iar anterior funcției de administrator al Arome & Fresh, Vișan nu a activat niciodată în domeniul gospodăririi apelor. Deci ceva dă cu virgulă…

Ovidiu Vișan nu are studii în domeniu. Potrivit CV-ului său, are o diplomă în Management (Facultatea de Management Cluj-Napoca) și un master în Administrație Publică (UBB). De asemenea, șeful ABAST a mai urmat un curs postuniversitar de formare și dezvoltare continuă – Managementul Administrației Publice și un atestat de competențe profesionale în Științe Administrative.

Angajat pe direct, de la partid

“Acestea sunt numiri ilegale. S-a angajat o zi, maximum două și apoi a trecut la ABAST prin detașare. Numirile directorilor ABA se fac de către directorul de la București.

Ovidiu Vișan trebuia să aibă zece ani vechime în specialitate, dintre care minimum cinci ani în Gospodărirea Apelor, așa spune legea. Funcțiile acestea sunt un pic mai tehnice. La SGA, unde sunt eu, e pur tehnic. La ABA e mai puțin tehnic față de SGA. Însă Ovidiu Vișan trebuia să îndeplinească condițiile acestea și mai trebuia să aibă loc o ședință de Consiliu de Conducere a ANAR prin care să se aprobe numirea lui Vișan.

Pe la sfârșitul lui august, Vișan s-a angajat la un cabinet parlamentar și pe data de 25 a fost numit la Biroul de Achiziții de la ABAST, pe post de specialist în marketing. De acolo i-a dat decizie, probabil în aceeași zi. Nu cred că a activat zece minute în Biroul de Achiziții și i-a delegat sarcina de director pe 90 de zile – măcar termenul de 90 de zile s-a respectat. Când au expirat cele 90 de zile în noiembrie, a mai făcut o decizie până în 5 ianuarie, tot nelegal. Domnul Elvin Molnar a ținut cu dinții de scaunul de director la ANAR (…), tocmai pentru a le prelungi funcțiile la cei puși în poziții ilegal…”, a declarat Ianculescu.

 

Articol scris în colaborare cu Gazeta de Cluj și Sabina Popescu.

 

 

3 thoughts on “Anchetă Foaia Transilvană! Vișan de la Apele Române Cluj a fost complice la distrugerea inginerului Ianculescu

  1. Ovidiul Visan a fost instalat in functie tot de Molnar Ervin actualmente deputat de Mures PNL la rugamintile staruitoare ale lui Emil Boc,primarul de la Cluj.Ei nu sunt ca PSD,nu????????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *