Medicul Dobrescu lovește din nou. După două condamnări pentru șpagă a gafat rău de tot

Un medic clujean de la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca, chirurgul Ioan Dobrescu, este acuzat de doi părinți că i-au pus strâmb mâna fetiței lor de 3 ani, dar nici nu a dorit să stea de vorbă cu ei, tratandu-i cu dispreț și aroganță.

Dobrescu, medic primar ortopedie si chirurgie infantila, este acuzat de părinți că s-a încuiat în birou după ce acesta i-a făcut fetiței radiografia în care se vedeau oasele puse strâmb și nu a mai dorit să discute cu ei.

Fetița de 3 ani și-a rupt antebrațul în primele zile din luna ianuarie 2021, la Bistrița și au fost transferați la Cluj-Napoca la Spitalul de Copii.

Dacă știam, mai ceream părerea cuiva. Dar n-ai cum să știi, nu e ca și cum și-ar rupe mâna zilnic”, spune Paula Niculescu, partenera de viață a regizorului Andrei Dăscălescu, care este regizorul filmului „Planeta Petrila”, un documentar despre oamenii care încearcă să țină viu orașul minier Petrila din Valea Jiului.

„Eram la Tășuleasa. Fetița s-a suit pe o canapea și a sărit de acolo. Și-a fracturat mâna. Am întrebat-o de ce a făcut asta. A spus că a vrut să sară ca o pisică”, a povestit mama fetitei.

Cel mai apropiat spital era cel din Bistrița, unde familia a ajuns în aceeași zi, pe 2 ianuarie. Dar cum acolo nu exista un ortoped pediatru, pregătit să o anestezieze pentru a-i realinia oasele, fetiței i s-a pus doar un ghips temporar și a fost redirecționată spre Spitalul de Copii din Cluj-Napoca.

„Totul foarte OK la primul spital, fata nici nu mai voia să plece de la urgențe. Ne-am gândit că așa va fi și dincolo. Nici nu plecam în neant, căci medicii de la Bistrița i-au anunțat de venirea noastră pe cei de la Spitalul de Copii”, continuă Paula.

Efectiv a țipat la mine

Ajunși a doua zi la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca, cei doi s-au împărțit. Andrei a rămas cu micuța în mașină, iar Paula a urcat pentru a se ocupa de „partea birocratică”. 

„M-au luat în primire asistenta și un domn. Abia la externare am făcut legătura că e chiar medicul. Pe el l-am întrebat dacă pot să fiu de față când îi pune fetiței mâna la loc. Și efectiv a răcnit: «când o să faci Facultatea de Medicină»”, povestește mama fetiței, care a stat internată alături de aceasta la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca, citeaza libertatea.ro.

S-au internat și, după o zi de așteptare, fata a ajuns în sala de operație. Intervenția părea că a decurs bine.

„După operație părea vioaie, dar eu tot așteptam să iau legătura cu doctorul. Să vină să-mi spună cum a decurs intervenția. Ceva”, spune Paula.

Interacțiunea a venit abia când femeia a fost chemată să își țină fiica la radiografia dinainte de externare, singura făcută, de altfel, la Spitalul de Copii din Cluj.

„Ne-a zis să venim în 3 săptămâni să schimbe ghipsul. I-am zis OK, noi suntem de la Piatra Neamț, dar venim. A spus cum, nu sunteți de la Bistrița? Nu, suntem de la Piatra Neamț, eram la Bistrița când și-a rupt mâna. Păi, vă duceți la Piatra Neamț! Și a plecat, efectiv a plecat și am auzit cum s-a încuiat în birou”, a mai declarat mama fetiței.

Foaia de externare, în care se arată că părinții și fetița lor au fost chemați la control abia după 3 săptămâni

În radiografia pe care doctorul o văzuse, oasele antebrațului subțire al fetiței, învelit în umbra ghipsului, apar strâmbe. Un fapt pe care părinții îl vor afla abia 3 săptămâni mai târziu.

Cei doi părinți au găsit un alt medic ortoped pediatru din Târgu Mureș din proprie inițiativă pentru a verifica radiografia înainte de consultul de 3 săptămâni.

Inițial, văzând radiografiile primite pe WhatsApp, medicul le-a spus că „nu sunt așezate oasele cum trebuie, trebuie intervenție chirurgicală, trebuie refracturată mâna și pusă tijă de metal”.

I-a chemat la consult

Dar i-a chemat la un consult, unde, după o nouă radiografie, le-a transmis părinților că există „șanse să se refacă aproape perfect”, fiindcă fetița este mică și în creștere.

O intervenție chirurgicală ar fi complicată, cu o recuperare de durată pentru un copil de 3 ani.

Nu ar fi ajuns în această situație dacă mergeau la control la doar o săptămână după intervenția de la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca, conform specialistului consultat de părinți la Târgu Mureș. Doar că medicul Dobrescu nu a menționat un interval de o săptămână. Ci vorbise de trei. Și, mai mult, nu le spusese nimic despre problema vizibilă pe radiografie. Nici nu le-a transmis că o opțiune pentru alinierea oaselor ar fi o intervenție chirurgicală.

Așa arată radiografia mâinii fetiței la mai bine de o lună după intervenție Citeşte întreaga ştire: Medic condamnat după 14 mărturii de mită, acuzat de un tată: „I-a pus mâna strâmb fetiței mele de 3 ani și nici n-a vrut să stea de vorbă cu noi”

„Ne-au zis că, dacă se observă la copii la radiografia de după prima săptămână că mâna pleacă, că se angulează, se intervine cu tijă elastică. Dar aici osul s-a lipit prea mult în 3 săptămâni și nu se poate face nimic fără o nouă intervenție. Ne-am luat după Dobrescu, cel care a zis 3 săptămâni”, a mai declarat mama fetitei.

„Nu pot să cred că copilul meu rămâne cu mâna strâmbă, iar el scapă și operează copii în continuare. Trebuia să fie complet vindecată până acum”, spune Andrei Dăscălescu.

Asupra medicului Ioan Dobrescu există și 14 mărturii prin care acesta e acuzat că a cerut mită, dar se vorbește și despre flagrantele delicte în urma cărora acesta a fost prins cu bani marcați cu mită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *