Poiana Rotundă din Pădurea Hoia-Baciu a ajuns „loc de joacă” pentru amatorii de off-road.

Amatorii de off-road din Cluj-Napoca și-au găsit un nou loc de joacă în Pădurea Hoia-Baciu, tocmai în Poiana Rotundă, o zonă despre care se spune că ar fi bântuită și unde au loc fenomene paranormale.

„Dacă altădată era un loc retras și liniștit, cu un farmec aparte, astăzi a devenit doar intersecție mizerabilă de trasee off-road și un loc de întrecere la drifturi. Poți număra cel puțin șapte drumuri ad-hoc croite prin pădure de băieții viteji cu motoare”, a precizat un activist membru al grupului de Facebook Clujul Civic.

Efectele negative ale offroad-ului în Poiana Rotundă

Poluarea fonică, distrugerea covorului vegetal, distrugerea potecilor, speriatul oamenilor și animalelor, strivirea animalelor mici, acestea sunt efectele negative ale off-road-ului în pădure cu vehicule ca ATV, 4×4, enduro sau snowmobil.

„Iată în ce hal a ajuns Poiana Rotundă din pădurea Hoia, de lângă Cluj. Pe vremuri un loc retras, liniștit și cu un farmec aparte. Astăzi e o doar intersecție mizerabilă de trasee off-road și un loc de întrecere la drifturi. Poți număra cel puțin șapte drumuri ad-hoc croite prin pădure de băieții viteji cu motoare.

Se spune că pădurea e bântuită și că acolo au loc fenomene paranormale. Și e adevărat! E bântuită de tot mai mulți care nu suportă liniștea, aerul curat sau iarba de sub picioare. Iar activitățile lor sunt într-adevăr fenomene paranormale, pentru că astfel de agresiuni făcute cu bună știință nu pot intra sfera normalului.

Și ne mai mirăm că extratereștrii nu-s de găsit, că ne ocolesc! Păi, îi poate cineva condamna, la ce „spectacol” li se oferă?

Lăsând gluma la o parte, off-road-ul în pădure este ilegal și imoral. Cei mai mulți practicanți cunosc legea și o încalcă intenționat, încurajați de autoritățile care închid ochii. În mod normal, astfel de activități ar trebui să se desfășoare doar în perimetre special amenajate, unde nu deranjează pe nimeni și unde nu (mai) au ce să distrugă. Dar astăzi îi întâlnești peste tot. De la golurile alpine și până în Delta Dunării, niciun colț de natură nu a scăpat neatins.

Un rezumat al efectelor negative cauzate de off-road (ATV, 4×4, enduro, snowmobil):

– distrugerea potecilor (gropi, șanțuri)
– distrugerea covorului vegetal
– poluare fonică (gălăgie)
– poluare atmosferică (praf, noxe)
– speriatul oamenilor și animalelor
– strivirea animalelor mici (insecte, broaște, reptile)”
, a scris Mihai Cuibus.

„Alt exemplu: un motociclist off-road pe o potecă turistică marcată din pădurea Făget, săptămâna trecută. Vezi marcajele pe copacii din dreapta. Nu am reușit să fac decât poza asta, deoarece avea viteză mare. A trecut glonț pe lângă o familie cu copil mic, ieșită la plimbare.”, a mai adaugat clujeanul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *