Urbanismul de la Primăria Cluj a lovit din nou! S-a aprobat o ”monstruozitate” chiar lângă zidul Cetății

În toată lumea civilizată, vestigiile istorice sunt conservate și prezentate turiștilor cu mare fast. La noi, mai exact la Cluj, ele sunt ascunse de clădirile noi, înghesuite și aprobate cine știe cum.

Azi vom vorbi despre o clădire care a fost aprobată spre construire pe strada Virgil Fulicea, 23 din Cluj Napoca. La un 30 de centimetri, atenție, centimetri nu metri, de zidul vechii cetăți a Clujului. Pe un teren foarte mic ca suprafață, a se vedea foto jos, Primăria Cluj Napoca a aprobat construcția unei case cu trei etaje. Mai exact a unui sediu pentru firma de arhitectură ”Tektum Arhitectură și Artă”, din Cluj Napoca.

Mai mulți arhitecți s-au întrebat cum a fost posibilă autorizarea construcției, la o distanță foarte mică de un monument istoric. Mai mult, nefiind un perete calcan, spune unul dintre specialiștii în urbanism consultați de Foaia Transilvană, trebuia să existe o retragere față de proprietatea vecină, care este de minim trei metri. Și Codul Civil stabilește retragerile față de proprietatea vecină.

Societatea pentru care s-a construit acest imobil este reprezentatată de patru arhitecți români, de naționalitate maghiară, respectiv TÓTHFALUSI Gábor, SZÕCS István Levente, PÉTER Eszter, VISKY Ágoston.

Unul dintre cei mai cunoscuți arheologi din Cluj Napoca, Mihai Wittenberger a scris pe facebook despre această minune arhitecturală.

”Din minunile urbanistice ale lui Boc!! 125 m de primarie. Zidul din imagine este din secXIII, prima incinta medievala a Clujului”, a scris arheologul. Locul unde a fost construit imobilului respectiv este la 200 de metri de biroul lui Boc, de la Primăria Cluj.

Zidurile medievale ale Clujului

În prezent, deși sunt mai multe porțiuni de zid medieval din Cluj Napoca, niciuna nu este pusă în valoare din punct de vedere turistic. Zidul cetății din zona statuii lui Baba Novac, este bine conservat dar cu toate astea, la fața locului nu există nimic care să îți aducă aminte despre istoria acestor locuri sau rolul zidurilor medievale, care au protejat Clujul, în fața invaziilor tătarilor sau a turcilor.

Istoricul Lukács József, autorul cărţii „Povestea oraşului comoară”, menţionează fragmentul de zid de pe strada Virgil Fulicea. Specialiștii susțin că în locul imobilului respectiv, Primăria putea amenaja un parc urban, cum sunt atât de multe la Paris.

Despre această porțiune de zit, istoricul Lukacs Jozsef spune că a fost construită începând cu secolul XV. Conform specialistului, fragmentul respectiv făcea parte din zidul vestic al “vechii cetăţi”, paralel cu strada Emil Isac, situată la câţiva zeci de metri mai încolo şi unde în trecut se afla “şanţul cetăţii”, zonă străbătută în acelaşi timp de “Pârâul Ţiganilor”.

 

1 thought on “Urbanismul de la Primăria Cluj a lovit din nou! S-a aprobat o ”monstruozitate” chiar lângă zidul Cetății

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *