24 de elevi clujeni de la Liceul „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, alături de profesoarele Andreea Suciu și Ana Maria Ruța, Ambasador Senior EPAS, au participat în 14 noiembrie la sesiunea Euroscola organizată la sediul Parlamentului European din Strasbourg.
În cadrul acestui eveniment, au participat elevi din mai multe țări UE, participante în programul EPAS -Şcoli -ambasador ale Parlamentului European.
Tema sesiunii a fost „De la criza energetică la un viitor sustenabil: măsurile UE împotriva schimbărilor climatice”.
Evenimentul a fost găzduit de Hemiciclu – sala de şedințe a Parlamentului European- oferind astfel elevilor participanți ocazia de a experimenta viața unui europarlamentar. Aceştia s-au bucurat să interacționeze cu Heidi Hautala, vicepreşedinta Parlamentului European şi să participe la simularea unei şedințe a Parlamentului pe tema Schimbărilor Climatice, la un Atelier interactiv susținut de Aleyda Hernandez Laviades, membru în Comisia pentru industrie, cercetare și energie precum şi la o sesiune de informare şi dezbatere pe tema Alegerilor europarlamentare din 2024.
„Liceul Teoretic Avram Iancu din Cluj-Napoca este Şcoala-Ambasador a Parlamentului European începând cu acest an şcolar iar în baza rezultatelor obținute în perioada de candidatură (n.a. anul şcolar trecut) este singura şcoală din județul nostru invitată să participe la Zilele Euroscola de la Strasbourg.
Suntem bucuroşi pentru recunoaşterea primită dar şi foarte motivați să ne autodepăşim şi să dezvoltăm şi mai mult acest program în şcoala noastră şi, mai ales, să îl extindem în comunitate. Sunt încântată că elevii clujeni au reprezentat cu mândrie oraşul nostru şi au avut intervenții în plen pe tema eco-sustenabilității, a folosirii surselor de energie regenerabilă şi a importanței cultivării şi educării un comportament verde şi sustenabil încă din primii ani de şcoală.
Cred că această generație aduce nu doar speranță ci şi acțiune şi că Europa şi construcția europeană sunt pe mâini bune”, a declarat profesoara Andreea Suciu, coordonatorul programului EPAS în Liceul Teoretic Avram Iancu.
Elevii învață politicile Uniunii Europene
Această experiență a fost foarte apreciată de elevii liceului.
„Pentru mine această experiență pe care am avut-o la Parlamentul European la Strasbourg a reprezentat o mare oportunitate, deoarece am avut șansa să văd cum se desfășoară o ședință la parlament, să dezbat anumite subiecte cu alți tineri din țările Uniunii Europene și să descopăr cum se elaborează și se votează legile în parlament.
Le recomand tututor elevilor care au aceasta șansă să profite la maxim de ea. După vizita la parlament am realizat cât de important este să particip la vot. Pentru că urmează la anul alegerile europarlamentare le sugerez tinerilor majori să se informeze înainte de a merge la vot.
Este dreptul nostru și nu trebuie să-i lăsam pe alții să aleagă in locul nostru. Schimbarea pleacă de la noi!”, spune Alexandu Popa, elev în clasa a XII-A.
Un alt elev al școlii spune că problema schimbărilor climatice este cea mai mare în zilele noastre
„Programul Euroscola a fost o oportunitate extraordinară de a cunoaște mai bine Europa, atât prin străbaterea ei de la est la vest, cât și prin participarea la activitățile organizate la Parlamentul de la Strasbourg.
Faptul că am avut ocazia de a discuta cu oficiali europeni despre cea mai importantă problemă a zilelor noastre direct din băncile Hemiciclului, dar și de a simula activitatea cotidiană a europarlamentarilor, m-a făcut mult mai conștient de felul în care Uniunea Europeană funcționează și ia deciziile care ne privesc, în mod direct, pe toți.
Bineînțeles, programul a fost completat de șansa de a vizita Strasbourgul, un oraș extraordinar de șarmant, cu o arhitectură medievală de-a dreptul impresionantă și perfect conservată”, a spus Matei Bindea, elev în clasa a XII-a și olimpic național la Geografie.
„Pentru mine, vizita la Parlamentul European din Strasbourg în cadrul programului Euroscola a fost un eveniment special, având în vedere că este cea mai importantă și totodată grandioasă clădire administrativ-politică pe care am vizitat-o vreodată.
În Hemiciclu am participat la o conferință despre criza climatică, abordând o problemă mai presus de granițe și societate. În cadrul acesteia am putut să o ascultăm și să interacționăm cu Heidi Hautala, vicepreședinta responsabilă cu Sistemul de management de mediu și audit (EMAS), fiind, poate, cea mai potrivită persoană în domeniu.
În a doua parte a zilei am avut parte de o simulare de ședință parlamentară, având ocazia să ne afirmăm punctul de vedere în subiectele politice cele mai importante și participând la un vot pentru adoptarea a patru moțiuni cu scopul de a contribui la un viitor mai curat.
În final, după activitățile ce însumează opt ore, am părăsit instituția cu impresii frumoase despre conducerea și administrarea Uniunii Europene. A fost o experiență memorabilă, educațională, dar și distractivă, care ne-a antrenat raționamentul și inițiativa personală. Recomand cu căldură proiectul EPAS oricărui tânăr care vrea să își folosească timpul pentru a contribui la viitorul populației europene”, a spus și Raul Iușan, elev în clasa a IX-a C.
Programul EPAS – Școli-ambasador ale Parlamentului European le oferă elevilor din cele 27 de state membre ale UE posibilitatea de a-și înțelege drepturile în calitate de cetățeni ai Uniunii și de a afla mai multe despre rolul Parlamentului European.
Lasă un răspuns