3 lucruri pe care trebuie să le știi despre detartrajul profesional

Posted by

Detartrajul profesional este un tratament stomatologic important pentru menținerea sănătății orale. Este bine de știut că procedura are, de regulă, scop preventiv și este recomandată pentru toate persoanele, indiferent de vârstă, chiar și în cazul în care nu sunt prezente afecțiuni sau probleme dentare.

Astfel, detartrajul, alături de periajul profesional, asigură beneficii importante pentru sănătatea orală. Desigur, în urma tratamentului se vor obține dinți curați, bine igienizați, eliberați de tartru sau de alte depuneri acumulate în timp.

Iată trei lucruri importante pe care trebuie să le știi despre detartrajul profesional:

Detartrajul profesional curăță dinții în profunzime, eliminând depunerile

Detartrajul profesional, cunoscut și sub denumirea de îndepărtare a tartrului dentar, este un tratament stomatologic în care medicul dentist îndepărtează depozitele de tartru sau placa dentară de pe suprafața dinților.

Bine de știut, tartrul este o acumulare dură de minerale și bacterii care se formează pe dinți dacă placa nu este îndepărtată corespunzător prin igienă orală regulată. Este important de menționat că aceste acumulări pot fi prezente chiar și atunci când respecți periajul zilnic recomandat. Alimentația, stilul de viață, starea de sănătate generală contribuie toate la cantitatea de tartru care se poate strânge la baza dinților.

În cabinetele stomatologice, detartrajul se efectuează, de obicei, cu ajutorul unor instrumente speciale, cum ar fi ultrasunetele sau instrumentele manuale, pentru a îndepărta aceste depozite și pentru a igieniza nu doar dinții, ci și gingiile.

Detartrajul profesional ține afecțiunile la distanță

Detartrajul profesional este esențial pentru menținerea sănătății orale și prevenirea problemelor dentare. Conform marlboroughdentalcentre.com, depozitele de tartru pot duce la diverse complicații, cum ar fi carii, inflamații ale gingiilor (gingivită) și chiar boala parodontală cu evoluție lentă sau agresivă în funcție de fiecare persoană în parte.

Prin îndepărtarea regulată a tartrului, stomatologul ajută la prevenirea acestor afecțiuni, menținând dinții și gingiile în stare bună de sănătate. De asemenea, detartrajul poate îmbunătăți aspectul estetic al dinților, eliminând petele și decolorările cauzate de tartru sau de alimentele consumate zilnic.

Detartrajul nu doare și este complet confortabil

Detartrajul profesional se efectuează de către un medic dentist sau de un igienist dentar, în cabinetul stomatologic. Procedura începe cu o examinare a cavității bucale pentru a identifica zonele cu tartru și placa depusă. Apoi, se folosesc instrumente speciale pentru a îndepărta cu grijă aceste depozite. Uneori, se poate utiliza și un jet de apă sub presiune pentru a spăla tartrul îndepărtat. În timpul procedurii, este posibil să simți o ușoară sensibilitate, dar aceasta este de scurtă durată și, deseori, insesizabilă.

După detartraj, de cele mai multe ori, stomatologul asigură și periajul profesional al dinților. Astfel, la finalul procedurii, dinții tăi vor fi eliberați de încărcătura bacteriană, având un aspect mai curat și mai strălucitor.

Este important să înțelegi că detartrajul profesional este o parte importantă a îngrijirii orale regulate. Stomatologul poate recomanda programarea regulată a detartrajelor, în funcție de starea ta orală și de nivelul de acumulare a tartrului. Menținerea unei igiene orale adecvate, prin periajul zilnic al dinților și utilizarea aței dentare, poate contribui, de asemenea, la reducerea acumulării de tartru și de bacterii.

Nu uita, consultul de specialitate este necesar nu doar pentru tratarea unor probleme, ci și pentru reducerea riscului de apariție a cariilor sau a altor afecțiuni stomatologice.

Photo: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *