,

41 la sută dintre clujeni sunt cei mai interesați să investească la bursă. Interviu cu Radu Hanga, clujeanul care conduce Bursa de Valori București

Posted by

Interviu cu Radu Hanga
Interviu cu Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București.

Un studiu realizat de ce mai importantă bancă din România a scos la iveală un fapt interesant. 41 la sută dintre clujeni sunt interesați de bursă sau să își investească economiile în acțiuni. Economistul Radu Hanga, clujean de origine, este la al doilea mandat în fruntea celei mai mare burse din România. Interviu cu Radu Hanga.

De ce ar trebui să investescă un român la Bursa de Valori Bucuresti?

Aș putea face o analogie cu un mesaj pe care l-am tot văzut în presă. Cel de a consuma zilnic minimum doi litri de apă, și aș putea spune că pentru sănătatea dumneavoastră financiară trebuie să investiți lunar minim o parte din economiile dumneavoastră la Bursa de Valori București. Investiția la bursă trebuie privită, în primul rând, ca o pregătire pentru un viitor mai bun, atât al nostru, dar și al familiilor noastre. Istoria a demonstrat că investiția la bursă aduce unele dintre cele mai bune randamente pe o perioadă îndelungată de timp. Noi am făcut o simulare a ceea ce ar fi însemnat să investești 100 de lei în fiecare lună în indicele BET, cel mai important indice al Bursei de Valori București, începând cu anul 1998 și până în decembrie 2023. În această perioadă, contribuția efectivă, adică cei câte 100 lei/lună, ar fi însemnat 30.100 de lei, în timp ce valoarea investițiilor ajungea la 390.510 lei. Deci, un câștig de peste 360.000 de lei, adică de 12 ori mai mult decât contribuția efectivă. Acest câștig este determinat pe de o parte de creșterile înregistrate de prețurile acțiunilor, dar și de dividendele reinvestite și de puterea dobânzii compuse. Dobânda compusă este asemenea unui bulgăre de zăpadă căruia îi dăm drumul la vale dintr-un vârf de munte și pe măsură ce merge la vale, ritmul de creștere se accelerează, dislocând o cantitate din ce în ce mai mare de zăpadă.

Cum să investesc la Bursa de Valori Bucuresti?

Este destul de simplu să investești la Bursa de Valori București, iar primul pas este să intri pe site-ul www.bvb.ro, unde vei găsi pe prima pagina o secțiune ”Află cum să devii investitor la bursă”. Aceasta direcționează către o listă de unde pot fi contactați brokerii autorizați să intermedieze tranzacții la Bursa de Valori București. Unii dintre aceștia permit deschiderea online a conturilor de investiții, proces care durează, de regulă, până în 10 – 15 minute. Procesul de deschidere a conturilor nu durează mult nici în cazul brokerilor care folosesc metoda tradițională, pe care încă o doresc unele persoane interesate să investească, pentru că simt această nevoie de a interacționa fizic cu o persoană. Datele de contact ale brokerilor sunt în acea listă, astfel că pot fi contactați foarte ușor. Contactarea brokerului și deschiderea contului de investiții reprezintă cel mai important pas în demersul de investiții, pentru că brokerul trebuie să fie ”prietenul” fiecărui investitor și să-l ajute în primii pași în investiții, să-i dea răspunsuri și clarificări. De asemenea, este foarte util de știut că brokerii nu au voie să contacteze potențiali clienți din așa zisa ”piață rece”, adică să sune aleatoriu și să promită câștiguri fabuloase într-o perioadă scurtă de timp. Spun asta deoarece în ultima perioadă s-au înmulțit cazurile de tentativă de fraudă, în special în social media, realizate de persoane rău-intenționate care pretind că sunt brokeri sau angajați ai Bursei sau se recomandă că ar lucra la alte așa-zise firme sau platforme de brokeraj.

Când este mai bine sa încep să investesc?

Răspunsul cel mai scurt este ”cât mai devreme”, pentru că vorbeam mai devreme despre dobânda compusă, care produce efecte în timp. Astfel, timpul este unul dintre cei mai buni aliați ai investitorului pe piața de capital. Și este foarte important ca fiecare să-și pună această ”disciplină” de a investi lunar o sumă de bani, pentru că astfel poate acumula constant, la prețuri diferite. Și un aspect important este acela că sunt brokeri care nu solicită o sumă minimă disponibilă pentru investiții atunci când se deschide un cont. Astfel, că momentul și suma de investit depinde doar de tine, cel care vrei să investești pentru sănătatea viitorului tău și al familiei tale. Odată ce ai început să investești, vei vedea că este mai ușor să înțelegi ceea ce înainte doar auzeai la nivel de teorie, pentru că la fel ca în sport, una este să depui efort și alta este doar să citești despre depus efort.

Vin antreprenorii la Bursa de Valori Bucuresti?

În ultimii ani, am văzut multe companii antreprenoriale venind spre Bursa de Valori București. Atât pentru accesarea de finanțare, cât și pentru a învăța cum pot ajunge la banii investitorilor. Rundele de finanțare derulate de companiile antreprenoriale reprezintă mai bine de jumătate din cele 185 listări care au avut loc la Bursa de Valori București în ultimii șase ani. Companiile antreprenoriale au atras în total 484 mil. euro. Atât prin vânzare de acțiuni (268 mil.euro), cât și de obligațiuni (216 mil. euro). Această sumă reprezintă aproape 10% din valoarea tuturor rundelor de finanțare derulate în ultimii șase ani la BVB, de 5,5 mld. euro. Desigur, suma totală include și oferta record de 1,8 mld. euro derulată anul trecut de compania de stat Hidroelectrica. Pentru a ajunge la banii investitorilor, este foarte util pentru companiile antreprenoriale să își alinieze procesele și să înceapă să implementeze o serie de reguli de guvernanță corporativă, care sunt foarte utile în dezvoltarea oricărei companii. Pentru a veni în sprijinul antreprenorilor în această direcție, Bursa de Valori București a lansat încă din 2017 programul Made in Romania, care vizează identificarea companiilor cu potențial de dezvoltare și promovarea lor. Prin Made in Romania, am reușit să creăm un ecosistem unde companiile pot găsi parteneri de afaceri, consultanți în diverse arii de activitate, precum și diverse alternative de finanțare. Putem compara Made in Romania cu o anticameră pentru companiile care, ulterior, vin pe piața de capital cu emisiuni de acțiuni și/sau obligațiuni. De la debutul programului, un număr de 20 de companii au venit la bursă cu acțiuni sau obligațiuni, Rundele de finanțare derulate de acestea însumează circa 233 mil. euro. Interviu cu Radu Hanga.

Bursa este doar pentru companiile mari sau este loc și pentru companiile mai mici?

Bursa este pentru orice companie cu potențial de dezvoltare. Indiferent că este de talie mare sau este IMM, atât timp cât vine în fața investitorilor cu un plan de afaceri credibil și rezultate consistente. Desigur că la bursă, investitorii se uită la viitor, însă analizează și evoluția din trecut a companiei, precum și la management și antreprenori. Rundele de finanțare derulate în ultimii șase ani vin să demonstreze că la Bursa de Valori București pot găsi finanțare atât companiile mari, cât și companiile mai mici, dar și statul, prin Ministerul Finanțelor sau prin autorități administrative locale. Astfel, din cele 185 de listări din 2019 până în prezent, alături de Hidroelectrica, observăm că 39 au fost listări de acțiuni ale unor companii private, 89 au fost finanțări prin emisiuni obligațiuni de către companii, inclusiv bănci, iar 53 au fost emisiuni de titluri de stat Fidelis emise de Ministerul Finanțelor. La acestea se adaugă și trei emisiuni de obligațiuni municipale, printre care una a Consiliului Județean Cluj, de 75,7 mil.euro.
Antreprenoriatul clujean este destul de bine reprezentat în peisajul pieței de capital din România și, aici, aș menționa Arobs Transilvania Software, care s-a listat la BVB în 2021, în urma celui mai mare plasament privat derulat pe piața AeRO, de aproape 15 milioane euro. Ulterior, în septembrie 2023, Arobs s-a transferat pe Piața Principală, unde sunt listate și alte companii mari, precum OMV Petrom, Romgaz, Banca Transilvania, MedLife sau TeraPlast.

Din ce spuneți, rezultă că zona Cluj este una foarte interesată de Bursă

În total, Clujul este prezent la BVB cu 22 de companii, iar dintre acestea aș mai menționa Life is Hard, Cemacon, Bonas, Firebyte, dar și BRK Financial Group, care este și singura firmă de brokeraj locală listată la BVB. Am amintit mai devreme despre programul fanion pe care-l derulăm pentru antreprenori, Made in Romania, și în care Clujul are, de asemenea, o reprezentare bună, prin companii precum dotLumen, Noah Watches, Salad Box, Deltamed, Cyscale, Farmec, Electrogrup, Fortech sau Safeway (Home Garden).

Cum poate un antreprenor sa atragă bani prin Bursa de Valori București?

În primul rând, trebuie să fie deschis să-și ia parteneri în companie și le recomand să se înscrie în programul nostru Made in Romania, pentru a se putea pregăti din timp pentru atragerea finanțării, inclusiv organizarea companiei și pregătirea și auditarea situațiilor financiare conform standardelor internaționale IFRS, în cazul în care vorbim de o viitoare listare pe Piața Principală. Ulterior, urmează selectarea intermediarului, a brokerului sau consorțiului de brokeri, a avocaților și, eventual, a auditorului care să asiste compania mult mai aplicat în pregătirea și derularea rundei de finanțare. În funcție de suma pe care antreprenorul dorește să o atragă pentru compania sa, variază și gradul de complexitate al pregătirilor și al celor implicați în derularea rundei de finanțare. Astfel, dacă suma este de ordinul câtorva milioane de euro, ar fi mai indicată piața AeRO, care a fost creată pentru companiile de talie mai mică. De regulă, rundele de finanțare pe această piață se derulează sub formă de plasament privat, adică pot participa maximum 149 de investitori de retail și alți investitori calificați, iar cerințele de admitere la listare și documentele necesare sunt mai reduse. Astfel, valoarea de piață anticipată a companiei trebuie să fie de minimum 250.000 de euro, să fie minimum 30 de acționari și 10% din acțiunile societății să fie în portofoliile investitorilor (free-float-ul). Ca vechime, este indicat să fie o societate cu minimum un an de activitate, pentru că sunt solicitate situații financiare auditate pe minimum un an.

Cum a evoluat Bursa de Valori Bucuresti anul trecut?

2023 a fost cel mai bun an din istoria Bursei de Valori București. Acest fapt a fost reflectat în primul rând de succesul ofertei publice derulată de Hidroelectrica, IPO care prin valoarea sa, de 9,3 mld. lei (1,8 mld. euro), a fost cea mai mare ofertă din Europa în 2023. Hidroelectrica are acum o valoare de piață la bursă de peste 56,3 mld. lei (11,3 mld. euro), cu 20% peste nivelul din ofertă. Totodată, piața locală a înregistrat noi maxime istorice atât în ceea ce privește numărul investitorilor și valoarea record a rundelor de finanțare prin listări de acțiuni și emisiuni de obligațiuni. Numărul de investitori persoane fizice a continuat să crească pentru al patrulea an la rând. A atins un record de aproape 179.000, număr de peste trei ori mai mare decât cel de la finalul anului 2019. Valoarea rundelor de finanțare derulate prin BVB a ajuns la un maxim istoric de 5,5 mld. euro. Din perspectiva evoluției prețurilor, anul 2023 a adus o evoluție remarcabilă. Indicele BET-TR, care reflectă evoluția prețurilor acțiunilor celor mai tranzacționate 20 de companii listate la BVB și dividendele distribuite de aceste companii, a crescut cu aproape 40%. Aceasta a fost cea mai bună evoluție din regiune. De altfel, această dinamică a continuat și în 2024, indicele BET-TR consemnând un avans de peste 3% până în prezent, iar valoarea de piață a companiilor listate fiind la maxime istorice, de peste 320 mld. lei (64 mld. euro). Aceste performanțe reconfirmă că proiectele noastre de dezvoltare din ultimii ani merg în direcția potrivită și că piața de capital din Romania își îndeplinește misiunea de platformă de finanțare a economiei românești și, totodată, oferă investitorilor oportunități pentru a-și pune banii la treabă.

Un ultim mesaj pentru cei care ne urmăresc?

Motto-ul Bursei de Valori București este ”Viitorul este al celor care investesc în el”. Vedem că românii încep să fie din ce în ce mai atenți la viitorul lor și al familiilor lor. Inclusiv din punct de vedere financiar. Bursa este un teren oportun pentru cei care vor să investească în viitorul lor. În timp, se obișnuiesc să urmărească mai multe aspecte ale economiei, indiferent că vorbim despre investitori sau antreprenori. Și mai are un avantaj major. Acela că nu sunt singuri în această călătorie spre un viitor financiar mai bun. Cu cât numărul de investitori crește, cu atât antreprenorii vor veni mai mulți la bursă. În consecință, economia româneasca se va dezvolta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *