Acasă NATIONAL 5 călătorii rutiere sigure în Slovenia pentru Anul 2023

5 călătorii rutiere sigure în Slovenia pentru Anul 2023

0

Slovenia este adesea văzută ca fiind mică. Deși este adevărat că această națiune central-europeană ocupă locul 24 ca mărime din 27 de țări ale UE, acest lucru reprezintă un aspect pozitiv pentru șoferi.

Facem o scurtă paranteză și atragem atenția că există puncte de distribuție pentru Vigneta Slovenă, întrucât deținerea unei vignete pe autostrăzi și drumuri expres este obligatorie.

Ce e de-a dreptul aparte la Slovenia e că în timpul unei singure vizite, poți vedea multe dintre cele mai pitorești sate slovene, păduri virgine, podișuri acoperite de viță-de-vie, peisaje carstice și orașe de la malul mării.

Totuși, ce învață mulți șoferi în timp călătoresc în jurul Sloveniei: poate că este compactă pe o hartă bidimensională, dar fosta republică iugoslavă este un adevărat „heavyweight” 3D. Topografia de aici este densă, cu lanțuri muntoase uimitoare – vârfurile lor se reflectă în lacurile alpine alimentate de râuri care se rostogolesc pe versanții ondulați și se contopesc cu Marea Adriatică.

Cheia unei plimbări cu mașina sau chiar a unei excursii cu bicicleta aici, indiferent de anotimp, este să nu te grăbești și să te bucuri de drumurile liniștite ale Sloveniei.

1. Din Alpi până la Marea Adriatică

Toamna este cel mai potrivit moment pentru această călătorie slovenă de mare succes, care începe la Bovec, pe râul turcoaz Soča, adăpostit în Alpii Iulieni. Drumul trece apoi prin inima Parcului Național Triglav, urcând prin Pasul Vršič, cu aproximativ 50 de viraje, până la Kranjska Gora, locul de desfășurare al Cupei Mondiale de schi din țară.

2. Traseul de ciclism Gourmet

Traseul Verde Gourmet al Sloveniei (SGGR), lansat anul trecut, chiar în momentul în care Slovenia și-a asumat rolul de Regiune Gastronomică Europeană pentru anul 2021, îi conduce pe șoferi la podgorii, restaurante cu stele Michelin și bistrouri de familie, în timp ce se întinde de la marginea vestică a țării până la capătul estic al acesteia. SGGR oferă, de asemenea, cățărări șerpuitoare către sate tipice slovene.

SGGR este unul dintre itinerariile slovene recente care oferă gratuit informații pentru ca aventurierii să poată explora singuri cultura, mâncarea și activitățile comune ale cetățenilor. Pornind de la Kobarid, în Valea Soča, traseul îmbrățișează granița cu Italia înainte de a se îndrepta spre est prin capitala Ljubljana, spre râul pastoral Sava.

3. Excursie pe Valea Sava

Un drum de-a lungul râului Sava îi duce pe aventurieri în diagonală de la colțul extrem nord-vestic al Sloveniei până la un colț sud-estic cuibărit în Croația. Din punct de vedere istoric, aceasta este una dintre cele mai importante căi navigabile din Europa; traversează Slovenia, Croația, Bosnia și Herțegovina și Serbia. Pentru călători, explorarea acestui traseu cultural este esențială pentru înțelegerea țării și a regiunii în general.

Pornind de la izvorul Sava, în apropiere de Kranjska Gora, călătoria trece pe lângă Lacul Bled, unde munții încadrează biserica sa insulară, deseori ocolită, care îți oferă, poate, cea mai bună ocazie de a face fotografii. Traseul continuă spre sud până la Ljubljana, unde centrul orașului zumzăie de piețe în aer liber, cafenele și restaurante sublime. Călătoria se încheie la Brežice, în regiunea Posavje, unde podgoriile și castelele se îmbină pe malurile râului pentru a completa acest basm central-european.

4. Călătorie în stațiunile termale

Pe măsură ce te îndrepți spre est în Câmpia Panonică, dominată de râurile Sava și Drava, geologia începe să se schimbe. Aici, Alpii calcaroși au fost înlocuiți de ape termale la fiecare pas. Romanii au descoperit aceste comori slovene cu milenii în urmă. Astăzi, stațiunile balneare și de wellness, unele cu o tradiție de secole, te eliberează complet de stres și oboseală.

5. Pădurea Primară

Mai mult de 60% din Slovenia este acoperită de copaci și aproape 75% din peisajul său este protejat. Cu toate acestea, regiunea Kočevsko – mai mult de 90% împădurită – este considerată capitala naturală a țării.

Slovenia Green Kočevsko Cycle Loop în patru etape este un alt traseu de aventură recent creat, oferind cicliștilor care merg pe șosea șansa de a pedala prin pădurile virgine de fag și brad din zonă, incluse pe lista UNESCO, în care vulpile, urșii, linxurile și căprioarele își au reședința.

Panoramele sunt, de asemenea, spectaculoase. Din vârful Alpilor Dinarici, priveliștile includ vulturi, șoimi și râul Kolpa, care curge de-a lungul graniței cu Croația.

Pe scurt

Slovenia este o țară extrem de frumoasă și curată. Este, de asemenea, o țară care este grijulie în ceea ce privește conservarea mediului său natural.

Călătorind cu mașina, vei putea descoperi peisaje inedite și te vei putea bucura de cultura locală pas cu pas. Tot ce trebuie să faci e să respecți codul rutier și să conduci cu grijă. Astfel, Slovenia îți va oferi o experiență minunată!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.