,

7 ani de la COLECTIV: 65 de morți și 150 de răniți mutilați pe viață. „Au murit și speranțele”

Posted by

Trei organizații non-guvernamentale au anunțat, duminică, un marş cu portretele victimelor, de la Clubul Colectiv până la Parchetul General, considerând că dosarul în acest caz a fost instrumentat superficial.

„Şi anul acesta, ca în fiecare din ultimii 7, ieşim în stradă să cerem dreptate pentru #colectiv şi pentru #noi. Duminică, 30 octombrie 2022, de la ora 18:00 vom fi din nou #împreună în faţa clubului Colectiv iar apoi vom purta portretele victimelor până la Parchetul General pentru ca decidenţii din această instituţie să-şi amintească pentru ce vin la serviciu şi ce răspundere au pentru a se face dreptate”, anunţă Corupţia ucide, Iniţiativa România şi Geeks For Democracy, potrivit News.ro.

65 de oameni au murit şi peste 150 au fost răniţi în urma incendiului din 30 octombrie 2015 – copii şi părinţi, fraţi şi surori, prieteni şi iubiţi.

Dosarul Colectiv a fost instrumentat superficial, tergiversat, scindat şi s-a încercat deturnarea atenţiei publice de la faptul că spitalele şi deciziile autorităţilor au făcut mai multe victime decât incendiul în sine.

Revoltaţi, răniţii şi rudele celor care şi-au pierdut viaţa au depus la Parchetul General plângere penală împotriva lui Victor Ponta, Raed Arafat, Nicolae Bănicioiu şi Gabriel Oprea, decidenţii politici responsabili pentru intervenţiile neprofesioniste şi rău-voitoare ale autorităţilor şi pentru consecinţele dezastruoase ale acestora.

„La 7 ani de atunci acest dosar este tergiversat la Parchetul General iar problema sistemului sanitar, a paturilor şi spitalelor pentru arşi, a infecţiilor nosocomiale este departe de a fi rezolvată şi încă este permisă funcţionarea spaţiilor publice fără asigurarea protecţiei împotriva incendiilor şi situaţiilor de urgenţă”, afirmă reprezentanţii Corupţia ucide, Iniţiativa România şi Geeks For Democracy.

Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului care a stat o lună în comă și a avut doar 12% șanse de supraviețuire, a spus pentru HotNews.ro că ”suntem chiar mai jos decât atunci” și că societatea românească ”nu a înțeles mare lucru. Dacă a înțeles, nu i-a păsat suficient”.

Am fost și suntem în aceeași fundătură a istoriei, a civilizației și a dezumanizării ca și atunci, în anul tragediei de la Colectiv. Ba chiar mai jos decât atunci. Pentru că au murit și speranțele deșarte din perioada 2015-2018, odată cu dezastrul autodistructiv al noii clase politice „reformiste” și cu distrugerea completă, sub ochii societății inerte, a sistemului de justiție, încheiată recent en fanfare de către sistemul mafiot care conduce și va conduce mult timp de acum înainte România. Nu cred că mai există viitor pentru nația asta a noastră lipsită de educație, de memorie, de simț etic, predispusă la un etern și dezgustător compromis în chestiuni care ar trebui să fie nenegociabile.”

Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost condamnat, în 12 mai, de Curtea de Apel Bucureşti, la patru ani de închisoare în dosarul Colectiv, în condiţiile în care condamnarea în primă instanţă a fost de 8 ani şi 6 luni de închisoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *