A fost Crin Antonescu turnător la Securitate? Istoricul Mădălin Hodor, vicepreședinte al Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a adus lămuri despre acest caz.

„Domnul Crin Antonescu nu a turnat pe nimeni la Securitate, nu a fost colaborator, iar documentul la care faceți referire nu e o notă informativă, ci este o declarație dată în fața organelor de Securitate”, a declarat Hodor în cadrul emisiunii „Bună România!” de la B1TV.
Potrivit lui Hodor, CNSAS nu a restricționat accesul la nota de constatare care a stat în la baza emiterii adeverinței care atestă că Antonescu nu a fost agent sau colaborator al Securității.
„Această practică e o practică curentă, ea e perfect legală, acoperită de Regulamentul intern de eliberare a adeverințelor în aceste situații, un Regulament care ultima oară a fost modificat prin votul Colegiului CNSAS în 2021 și de atunci se aplică la toate cazurile pe care le verificăm. În cazul adeverințelor de care vorbiți dvs, care conțin niște elemente detaliate, e vorba de persoane care au avut legături cu Securitate, nu sunt colaboratori, dar noi suntem obligați să menționăm acele documente în care există aceste legături cu Securitate”, a spus Hodor.
„În speța domnului Antonescu, aceste legături nu există. Acea declarație e dată în cercetare informativă, într-o anchetă desfășurată de Securitate asupra unei persoane care a vrut să fugă din țară, a fost prinsă și tot cercul de prieteni ai domniei sale au fost chemați la Securitate și interogați, investigați în legătură cu acest incident. Pentru cei care nu știu, fuga din România înainte de 1989 era considerată infracțiune, nu puteai să pleci din țară fără acordul autorităților comuniste,” a mai adăugat Hodor.
Crin Antonescu a declarat, marți, că a fost „o victimă a Securității, nicidecum un colaborator”, ca răspuns la un comunicat al CNSAS în care se afirmă ca a dat o declarație fostei Securități despre o persoană apropiată. CNSAS spune că Antonescu „nu a fost agent sau colaborator al Securității ca poliție politică”.
Candidatul Alianței a explicat contextul în care a fost dată declarația și acuză „un moment mizer de campanie”. Ulterior, în direct la Antena 3 CNN, prietenul lui Crin Antonescu care apare în dosarul CNSAS a explicat urmatoarele: „Crin Antonescu a fost singura persoană în care am avut încredere să mă destăinui înainte de a pleca. Nu am nicio îndoială sau o suspiciune că domnul Crin Antonescu ar fi fost informator. Absolut nu. E o calomnie”, a spus acesta.
În același timp, Mihai Demetriade, istoric și consilier superior în cadrul Direcției cercetare a CNSAS, a acuzat, într-un mesaj publicat marți, pe Facebook, că „cineva din Colegiul CNSAS, interesat politic, a manipulat cu bună intenție presa” în cazul Crin Antonescu. CNSAS a transmis inițial că Antonescu „nu a fost agent sau colaborator al Securității ca poliție politică”, însă a dat o declarație fostei Securități despre o persoană apropiată.
Ce a transmis CNSAS
CNSAS arată că există un document nou în arhivele primite de instituție, care a arătat că Antonescu a fost chemat la Securitate în perioada în care era profesor la școala din Niculițel. Acesta ar fi dat o declarație despre o persoană anchetată de poliția politică a regimului comunist.
„Având în vedere documentul nou și neprocesat identificat in dosarul nr. | 1068594 în care figurează domnul Antonescu George Crin Laurențiu; În baza Notei de Constatare nr. DI/l/355 din data de 31.03.2025, întocmită de către Direcția de Specialitate din cadrul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securității, în care se regăsesc următoarele elemente: domnul Antonescu George Crin Laurențiu figurează în dosarul fond informativ nr. | 1068594 (FI 12275/TL). În cadrul cercetării informative inițiate de Securitate asupra domnului C.S., precum și a anturajului acestuia, titularul adeverinței, profesor de istorie la Școala generală Niculițel și prieten apropiat cu C.S., a fost convocat de organele de Securitate și a dat o declarație, datată 13.01.1988, olografă, semnată cu numele real”.
Lasă un răspuns