A murit o mare valoare a culturii tradiționale clujene, desemnat Tezaur Uman Viu în 2013

Posted by

O mare personalitate a culturii tradiționale clujene și a folclorului românesc a plecat dintre noi. Este vorba de contralăul (bracistul) Covaci Băbuț, component al Trio-ului Transilvan Zorile din comuna clujeană Mociu.

Băbuț a fost distins în anul 2013 cu titlul de Tezaur Uman Viu, iar acesta a trecut astăzi, 14 februarie, la cele veșnice, anunță Casa de Cultură Mociu.

Trio-ul transilvan „Zorile” – Ţuli Carol – vioară (ceteră), Covaci Băbuţ – violă (contră), Covaci Alexandru -contră secundă și Bumb Cornel – contrabas (gordună) – utilizează, conform tradiției, doar instrumente muzicale construite din lemn, cu arcuș, din vechea formulă a trio-ului transilvan și păstrează nealterat elementele originale din repertoriul muzical instrumental local. Totodată, abordează un stil de interpretare propriu și dovedesc constanță și consecvență prin păstrarea aceleiași formule de alcătuire, timp de mai bine de 40 de ani.

Alături de formația de jocuri tradiționale din Mociu, acest grup instrumental a participat la diverse evenimente de promovare a culturii tradiționale românești, în țară și-n străinătare, unde au obținut distincții și premii, care le atestă importanța de purtători ai unei zestre culturale fără preț.

Redacția Foaia Transilvană a transmis sincere condoleanțe familiei!

Dumnezeu să-l ierte!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *