,

A murit Octavian Bour, unul dintre cei mai mari caricaturiști ai României

Posted by

Unul dintre cei mai mari caricaturiști și graficieni din România, clujeanul Octavian Bour, a încetat din viață la vârsta de 80 de ani.

Acesta este un caricaturist multi-premiat atât la nivel național, cât și internațional și a fost numit decanul de vârstă al graficienilor români.

Octavian Bour și-a trăit toată viața prin redacțiile ziarelor și revistelor literare, ca redactor artistic. Acesta a locuit într-un bloc din cartierul Mărăști.

El a fost creatorul logo-ului brandului clujean FARMEC.

Născut în Ucraina, dintr-o familie de ceferiști modești

Jurnalistul clujean Sorin Grecu a realizat un interviu cu marele caricaturist clujean și a publicat astăzi un mesaj in memoriam pe Facebook.

„La cei 80 de ani ai săi caricaturistul clujean Octavian Bour este, fără îndoială, decanul de vârstă al graficienilor români. O viaţă trăită în redacţiile ziarelor şi revistelor literare, ca redactor artistic, iar personajul său – trasat cu linii “geometrice”, cunoscut pe majoritatea meridianelor lumii – rivalizează cu omuleţul lui Gopo. De fapt, vorbim de o formă de manifestare cu adevărat personală, Bour fiind de fapt un jurnalist “refulat”, care se exprimă prin grafică, deopotrivă instransigent şi plin de ironie, cu efecte de trezire pentru societate!

Marele caricaturist mă aşteaptă în apartamentul său de bloc din cartierul Mărăşti şi discuţia noastră începe firesc. Începe acesta: “M-am născut la Cernăţi, actualmente Ucraina, într-o familie de ceferişti în care tatăl meu era nevoit să meargă, împreună cu mama, sora mea şi subsemnatul acolo unde era trimis. O observaţie: în cazul meu, Primăria clujeană mi-a scris: “Născut în Ucraina, Cernăuţi”, lucru care mă nemulţumeşte. Până şi comuniştii au scris mai bine: “Născut în URSS, azi Cernăuţi”. Azi, chiar nu ştiu cum aş putea face să se repare această nedreptate. Am venit în 1940, la Timişoara, am traversat ţara într-un tren de marfă iar tata rămăsese cu o locomotivă şi personalul de gară la capătul staţiei. Au pornit trenul la timp, când ruşii au venit la capătul staţiei, altminteri nu ştiu dacă l-aş mai fi văzut vreodată…

A fost şef de gară la Sahit, Hrisceatik (aflată în România, lângă Cernăuţi), apoi la Jebel, lângă Timişoara – dar şi la Aleşd şi Oşorhei. De pildă, pe la 20 de ani – după două tentative, nereuşite, de a intra la facultăţi din Bucureşti şi înainte de reuşita de la Institutul de Arte “Ion Andreescu” din Cluj – cu chipiu de ceferist pe cap şi paletă în mână, ajunsesem să dau semnalul pornirii trenurilor din gară, înlocuind impiegatul. Aşa se explică şi pasiunea mea pentru trenurile de jucărie”… Întrerupem pentru câteva clipe interviul şi păşim în camera alăturată, unde marele grafician deţine o întreagă gară cu trenuleţe de jucărie, pe care le porneşte apoi pentru mine, distrându-ne copios.

Îşi continuă acesta relatarea: “A urmat venirea mea la Cluj, în 1959, împreună cu mama, după decesul tatălui, iar aceasta a mai trăit doi ani după el, murind în 1961. Am intrat la institut iar Clujul ce se dezvăluia ochilor mei era, cu adevărat, fabulos: pe strada Napoca, lângă cotidianul “Făclia” era un bufet – denumit apoi “Bar de zi” – unde-l vedeam pe Agârbiceanu, cu o halbă în faţă, aşezată pe o scândură fixată în perete, iar pe aceeaşi stradă, pe Lucian Blaga, venind spre casă de la Biblioteca Centrală Universitară”, a scris Grecu.

O carieră prestigioasă dedicată caricaturii și graficii

Octavian Bour s-a bucurat de participări de prestigiu la expoziţii de seamă din străinătate, pe lângă cele de la noi din ţară: Bienala de caricatură Vercelli – Italia, Bienala “Umorul în artă”, Tolentino – Italia (Premiul pentru excelenţă grafică 1979), Expoziţia de caricatură de la Zug – Elveţia, Bienala de caricatură, Ljubliana, Slovenia (1971, 1973…), Salonul de caricatură “Homo ridens grafitti”, Italia, Expoziţia “Umoristi a Marostica”, Italia (Marele Premiu în 2013), Bienala de caricatură Gabrovo – Bulgaria (1973), Galeria internaţională de caricatură Skopje – Macedonia (1972, 1973, 1975 Premiul I), Salonul de caricatură Montreal – Canada (1977, 1979, 1981, 1988…), expoziţia “Nastratin Hogea”, Istanbul, Turcia, ş.a.

Acesta a ilustrat zeci de volume de versuri, eseuri, proză şi deţine numeroase lucrări în colecţii particulare din România, Elveţia (Muzeul Internaţional al Caricaturii – Zurich), Japonia, Canada, Italia, Polonia, S.U.A., Cehia, Macedonia, Ungaria, etc.

Redacția Foaia Transilvană transmite condoleanțe familiei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *