,

A murit pictorul Ioan Aurel Mureșan din Cluj

Posted by

A murit pictorul Ioan Aurel Mureșan din Cluj. Profesor universitar extrem de apreciat al Universității de Artă și Design (UAD) din Cluj-Napoca și un pictor renumit, prof. univ. dr. Ioan Aurel Mureșan a încetat din viața la vârsta de 68 de ani.

A murit pictorul Ioan Aurel Mureșan
A murit pictorul Ioan Aurel Mureșan

„Cu adâncă tristețe în suflet ne luăm rămas bun de la prof. univ. dr. Ioan Aurel Mureșan, cadru didactic la Departamentul Pictură. Funeraliile vor avea loc luni, 25 martie, de la ora 14.00, la Capela Municipală Oradea. Odihnește-te în pace, coleg și prieten, suflet mare, animat mereu de culoare și vitalitate!”, au transmis pe pagina de Facebook prietenii și colegii lui ”Muri” de la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca.

Patru deceni în slujba artei contemporane românești

„Muri”, cum îl alintau prietenii, a fost unul dintre artiștii de marcă ai artei românești contemporane. Creația lui Ioan Aurel Mureșan s-a întins pe o durată de patru decenii. Pictorul a aparţinut generaţiei artiștilor optzeciști care s-au manifestat în cadrul Atelier 35 Oradea, locul de unde a rezultat o artă alternativă la cea oficială, atât ca atitudine cât şi ca limbaj.

Născut pe 4 iunie 1956, la Ceanu Mare din județul Cluj, pictorul Ioan Aurel Mureșan a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj-Napoca (1975 – 1981), specializarea pictură, şi şi-a dobândit doctoratul în arte vizuale la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, unde din anul 1990 a fost invitat ca profesor. De atunci, peste 30 de promoții de studenți şi-au găsit drum în artă beneficiind de cultura și capacitatea sa de a face istoria picturii mereu vie.

Aflat într-o permanentă pendulare între Oradea şi Cluj, artistul şi-a îmbogăţit mereu formele de expresie, recurgând atât la intuiţie cât şi la sensibilitate. A părăsit la un moment dat timp de şapte ani penelul, mizând pe o reconstrucţie interioară. În 2012, Ioan Aurel Mureşan şi-a propus să reia pictura şi a început să picteze seria Ultrasilvania.

A avut numeroase expoziții naționale și internaționale

Între ciclurile picturale ce-i definesc traiectoria creației se află: Pământul (1984), Semnele zidului (1986-1989), Metafore picturale (1989-1990), Via dolorosa (1991), Minunatele ceasuri ale Ducelui d’Ivry și Călătoria magică a Ducelui d’Ivry (1992-2005), Ultrasilvania (2013-2014), Pasaje secrete (2015-2016), Fete dulci /Escorts (2016-2017, lucrări neexpuse), Erotikonia (2018-2019), Apud magister (2020-2021), Megalos Aselinos. Golful regăsit (2022-2023).

A fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici, Filiala Oradea. A avut expoziţii personale în Oradea, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Craiova, iar în 2002 în Crescent Theatre din Birmingham, Marea Britanie. A participat şi la numeroase expoziţii de grup, atât în ţară cât şi în străinătate în Ungaria, Polonia, Belgia, Italia, Franţa, Germania, Olanda, Elveţia, Portugalia şi Brazilia, mai transmite sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *