, , ,

ACI Cluj ”înțepată” la banii publici. Contracte de sute de milioane de lei. Acționarii au dus o luptă teribilă în justiție

Posted by

Foaia Transilvană a scris în cursul zilei de vineri despre lupta acționarilor firmei ACI Construcții, din Cluj Napoca, în instanță, pentru controlul deciziilor luate în Adunarea Generală a Acționarilor.

Pe de o parte sunt oamenii de afaceri Horia Ciorcilă și Dorel Goia, care dețin în jur de 48 la sută, omul de afaceri Gicu Gînscă, reprezentat de fiica Alexandra, cu 20 la sută. De cealaltă parte sunt frații Dorin și Ioan Așchilean, cu 24 la sută, din acțiunile societății.

Lucrari de mare amploare la Aeroportul Cluj Napoca executate de ACI
Lucrari de mare amploare la Aeroportul Cluj

Lupta mare s-a dus la Tribunalul Comercial Cluj, pentru controlul deciziilor adoptate în Adunarea Generală a Acționarilor, în care, în prezent, se iau decizii cu 85 la sută, din totalul acționarilor. Ciorcilă, Goia și Gînscă au vrut să anuleze hotârârile AGA, care au aprobat acest cvorum.

Frații Așchilean au avut câștig de cauză, sentința fiind favorabilă acestora.

ACI Cluj abonată la contracte cu statul

Dacă ne uităm pe lista licitațiilor câștigate ACI Cluj, doar în anul 2023, cu diferite entități ale Statului Român, vom înțelege foarte bine și de unde este dorința de a controla societatea.

Foaia Transilvană vă prezintă mai jos contractele importante adjudecate de ACI.

* 30 august 2023: Achiziţie rest de executat lucrări pentru obiectivul: „Reabilitare, creșterea eficienței energetice, gestionarea eficientă a energiei la imobile existente corpurile C2 și C20, modificări interioare, amenajare spații de lucru in pod existent (C2) amenajare incinta și refacere imprejmuire la IPJ Cluj și SRI Cluj – suma: 79.13 milioane lei, adică 16.3 milioane euro.

* 3 august 2023: Platformă staționare avioane – Aeroportul Internațional Cluj – suma 22.4 milioane lei, adică 4.6 milioane euro.

* 14 iunie 2023: Proiectare, asistenta tehnica din partea proiectantului si executia de lucrari pentru obiectivul de investitii: ,, Sala de sport competitionala de nivel international, Baza sportiva Turda” situat in municipiul Turda – Compania Națională de Investiții – Suma 70.8 miloane lei, adică 14.6 milioane de euro.

* 15 mai 2023: Proiectare, executie lucrari si asistenta tehnica din partea proiectantului pentru obiectivul de investitii: „Construire stadion municipiul Târgoviște” – Compania Națională de Investiții – Suma 209.6 milioane lei, adică 43.2 milioane euro.

Contracte de sute de milioane de lei

* 13 aprilie 2023: Proiectare-faza adaptare la amplasament, execuție lucrări și asistență tehnică din partea proiectantului pe perioada execuției lucrărilor aferent obiectivului de investitii inclus in Subprogramul “Bazine de inot”: „Bazin de înot didactic și de agrement – proiect tip, Sat Sântion, comuna Borș, județul Bihor” – Compania Națională de Investiții – suma: 18.9 milioane lei, adică 3.8 milioane de euro.

* 10 aprilie 2023: Demolare pavilioane O, F, W2 și W3 – Realizare Pavilion O1 – bloc alimentar și sală de mese – Realizare Pavilion O2 – depozitare – Realizare Pavilion F1 – cazare – Ministerul Apărării Naționale – suma: 24.3 milioane de euro, adică 5 milioane de euro.

* 16 februarie 2023: Proiectarea și Execuția lucrărilor aferente obiectivului de investiții ”Extindere Terminal Pasageri Plecări pe Latura de Nord” la Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj R.A. Autoritate contractantă: Aeroportul Internațional Cluj Napoca – suma: 225.4 milioane lei, adică 46.4 milioane de euro.

Vom reveni cu informații interesante

Vom reveni și cu alte amănunte interesante. De exemplu, contractele încheiate de Consiliul Județean Cluj cu ACI Cluj, și cu nunta președintelui Alin Tișe, la care au participat ca invitați și frații Așchilean, acționari la ACI Cluj.

De asemenea, unul dintre cei doi frați este și șeful Consiliului de Administrație la ACI Cluj.

Conflict de interese sau pură coincidentță???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *