Licitația pentru colectarea gunoiului menajer din județul Cluj, ar trebui să aibă loc în data de 1 iulie 2020. Spunem că ar trebui să aibă loc, și asta pentru că nimeni nu știe, poate cu excepția șefilor Consiliului Județean Cluj, ce se întâmplă în spatele ușilor închise de la A.D.I. Eco Metropolitan Cluj.
Directorul de la A.D.I. Metropolitan Cluj, Iancu Pintea nu vrea să zică nimic. Nici chiar date banale, de exemplu, câte firme au depus ofertă. Acest lucru arată transparența foarte mare legată de această licitație cu sumă imensă, pusă la bătaie, de peste 800 de milioane de lei noi.
”Suntem în mijlocul unei licitații. Nu putem spune câte firme au depus ofertă pentru că am semnat o declarație la ANAF. Legea spune că în 60 de zile trebuie să avem un rezultat dar noi sperăm în 30 de zile. Dacă vreți mai multe date despre licitație vedeți pe SICAP. Ne auzim după”, a fost declarația inginerului Pintea, șeful A.D.I. Eco Metropolitan Cluj.
Dacă vă întrebați de ce este atât de multă secretomanie, trebuie spus că banii puși la bătaie și interesele firmelor de salubritate, sunt enorme. Asta poate îi va trezi pe procurorii DNA Cluj, din letargia în care au căzut în ultimii ani.
Licitația poartă numele de ”delegarea prin concesionare a gestiunii unor activităţi componente ale serviciului de salubrizare în județul Cluj, respectiv de colectare şi transport al deşeurilor municipale şi a unor fluxuri speciale de deşeuri, precum și operarea și administrarea stațiilor de transfer”.
Suma de bani pusă în joc este imensă și anume de 820.9 milioane lei, bani pe care firmele de salubritate ar trebui să îi primească de la comunele și de la municipiile județului Cluj, inclusiv Cluj Napoca. În total sunt trei loturi, primul având aria de acoperire municipiul Cluj Napoca și orașul Huedin, cu comunele limitrofe, suma pusă la bătaie doar pentru această zonă fiind de 539.5 milioane lei.
Celelalte două loturi sunt Gherla și Dej și zona Mihai Viteazu, cu municipiul Turda și orașul Câmpia Turzii, cu valoare totală de până la 820,9 milioane lei.
În caietul de sarcini au fost prevăzute lucruri SF pentru România zilelor noastre. De exemplu, firmele participante trebuie să facă dovada că flota de camioane este una modernă. În plus, atenție, fiecare camion trebuie să aibă un ”sistem de localizare și poziționare GPS, cu posibilitatea accesării în sistem real de către autoritatea contractantă”.
Mai mult, o altă cerință, și mai SF, care dacă vi fi implementată va stopa hoțiile și șmecheriile folosite în prezent de firmele de salubritate care raportează un tonaj mai mare, transportat la groapa de gunoi, decât în realitate. Acum, nici un primar clujean nu știe cu exactitate cantitatea de gunoaie transportată la groapa de gunoi, de către mașinile de salubritate.
Fiecare mașină va trebui să aibă un ”sistem de cântărire și emitere bon de cântar, care să permită identificarea următoarelor elemente: UAT (unitatea administrativ teritorială), date de identificare generator (persoana fizică/punct gospodăresc, persoana juridică, adresa), categoria de deșeu ridicată, cantitatea ridicată, data și ora ridicării, de asemenea, sistemul trebuie să poată emite rapoarte la solicitarea Autorității contractante cu privire la bonurile emise”, se arată în caietul de sarcini.
Noi, cei de la Foaiatransilvana.ro suntem curioși dacă firmele care participă la licitație pot respecta această cerință, care pare desprinsă din filmele SF.
Lasă un răspuns