Află când va avea loc următoarea minivacanță. Calendarul Zile Libere 2024

Posted by

Miercuri, 24 ianuarie, când s-a aniversat Mica Unire a Principatelor Române, a fost zi de sărbătoare legală în care mulţi angajaţi din ţară nu au lucrat.

Prima minivacanță din acest an a fost cea din weekendul 6-7 ianuarie și cea de Anul Nou, iar următoarea va fi abia în luna mai. Atunci, românii vor avea șase zile libere, pentru că sărbătoarea de 1 Mai este legată de cea a Paștelui, plus zi-punte dată de Guvern.

Ziua de 1 mai (miercuri), 2 mai (zi-punte) și 3-6 mai, adică Vinerea mare, sâmbăta dinaintea Paștelui, apoi prima și a doua zi de Paște.

Apoi următoarea minivacanță va fi de Rusalii. Vor fi trei zile libere, cele două de weekend – 22-23 iunie și a doua zi de Rusalii, 24 iunie. 1 Iunie, Ziua copilului, pică sâmbăta, deci nu va aduce o nouă minivacanță.

Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:

– 1 si 2 ianuarie;
– 6 ianuarie – Botezul Domnului – Boboteaza;
– 7 ianuarie – Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul;
– 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane;
– Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui;
– prima si a doua zi de Pasti;
– 1 mai;
– 1 iunie;
– prima si a doua zi de Rusalii;
– Adormirea Maicii Domnului;
– 30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
– 1 decembrie;
– prima si a doua zi de Craciun;
– doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Codul muncii, oferă posibilitatea salariatului de a lipsi de la locul de muncă, în situații neprevăzute, determinate de o situație de urgență familială, altele decât cele pentru căsătorie, studii sau înmormântarea unor rude. Legislația prevede că angajații pot primi până la 10 astfel de zile libere.

Salariații din România au dreptul anual la maximum 10 zile libere în situații neprevăzute, cauzate de boală sau accident în familie, care necesită prezența imediată a acestora. Angajatul trebuie să informeze angajatorul în scris înainte de a lua o astfel de zi liberă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *