Află care este comuna din județul Cluj cu cele mai multe titluri „Tezaur Uman Viu”

Posted by

O comună din județul Cluj are cele mai multe titluri Tezaur Uman Viu, un titlul onorific acordat de Ministerul Culturii pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial.

Până la adoptarea, în 2003, a noii convenții UNESCO, programul a încurajat statele membre să creeze o metodă de recunoaștere a meșterilor tradiționali talentați.

Este vorba de comuna clujeană Frata, care deține cele mai multe astfel de titluri, semn că tradițiile, obiceiurile și jocurile populare sunt păstrate și transmise din generație în generație.

Tradiția populară păstrată cu sfințenie

Jucăușii de aici, desemnați de Ministerul Culturii «Tezaure Umane Vii», anume: Dumitru Moldovan, Elisabeta Rusu și Ioan Moldovan transmit și celor tineri maniera jocului tradițional.

Totodată, comuna este renumită pentru grupurile instrumentale, iar un reper a fost și «primașul» Alexandru Ciurcui din satul Soporu de Câmpie, recunoscut ca «Șandorică din Sopor», desemnat și el «Tezaur Uman Viu».

Cu Formația de jocuri tradiționale din Frata – primaș Gheți Carol Daniel, coordonator directorul Căminului Cultural, Romulus Bucur, ne întâlnim în cadrul «Festivalului jocului tradițional», duminică, 29 octombrie 2023, începând cu ora 18:00, la Casa de Cultură „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca”, au transmis reprezentanții CJCPCT Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *