Unul dintre cele mai vechi unități spitalicești din Cluj-Napoca este Spitalul Clinic Căi Ferate (C.F.R.), locul unde generații întregi de clujeni s-au tratat.
Potrivit clujeanul istoric András Vajda, construcţia vilelor de pe strada Republicii (Majális utca) a început în a doua parte a secolului XIX. Una dintre aceste vile, cea de la numărul 18, a fost construită de familia Wesselényi şi a fost reşedinţa prinţului moştenitor Karl (Károly) al Monarhiei Austro-Ungare în 1916, cu doar o lună înainte să devină ultimul rege al Ungariei (şi ultimul împărat al Austriei).
În acest imobil a funcționat după 1918 Sanatoriul Chanté, creat de Steiner Pál, iar în anii 1940 a fost spitalul căilor ferate maghiare (MÁV), păstrîndu-şi rolul şi după 1945, când a fost preluat de Regionala Căilor Ferate Române.
Fotografiile surprind vila în data de 28 octombrie 1916, fiind făcute de fotograful oficial al prinţului Karl, originalele fiind păstrate în arhiva de stat a Austriei.


Regele Ferdinand a locuit la Cluj-Napoca, pe strada Republicii
La doar 3 ani după Karl, Regele Ferdinand a locuit pe Republicii, la numărul 23, din această cauză, strada a fost redenumită strada Regală). O legendă locală spune că autorităţile romăne, pentru a-l proteja pe rege, au închis toată zona centrală şi au interzis accesul pietonilor la sosirea maşinii regale, doar un singur student, mai târziu profesor universitar, de etnie maghiară s-a “rătăcit” pe actuala strada Napoca. Deoarece poliţiştii n-au reuşit să-l îndepărteze la timp, a fost salutat de Ferdinand – devenind astfel singurul clujean de rând care a beneficiat de această onoare.

În imaginea de mai jos este o secvență foto din interiorul vilei de pe strada Republicii care găzduiește astăzi Spitalul C.F.R.

Lasă un răspuns