,

Află legendele fascinante ale Mănăstirii Nicula. Minunile făcute de icoana Fecioarei Maria

Posted by

Află legendele fascinante ale Mănăstirii Nicula. Icoana Fecioarei Maria care lăcrimează este recunoscută pentru minunile pe care le face an de an pentru români.

Află legende fascinante ale Mănăstirii Nicula
Află legendele fascinante ale Mănăstirii Nicula

În fiecare an, pe 15 august, de sărbătoarea Sfintei Maria, mii de pelerini din toată țara vin la Nicula. Aproximativ 50.000 de credincioși vin anual la Nicula să se roage la Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului cu Pruncul.

Aflat la trei kilometri de Gherla, județul Cluj, lăcașul de cult este renumit în toată țara.

Legendele Mănăstirii Nicula. Mit sau adevăr?

Fostul stareț al mănăstirii, Arhimandritul Andrei Coroianu, a evocat o poveste din anul 1993. O fetiță care avea o umflătură la mână s-a vindecat după ce a atins icoana. O altă legendă spune că în 1997, un bărbat care s-a rugat la icoană și a atins-o s-a ridicat din scaunul cu rotile și a putut să meargă.

De asemenea, o femeie care se lupta cu cancerul a scăpat complet de această boală după ce a atins icoana, cu toate că medicii nu îi mai dădeau șanse de vindecare.

Icoana a plâns timp de 27 de zile

În anul 1681, preotul Luca din Iclod a pictat o icoană cu chipul Maicii Domnului și a fost aşezată în biserica de la Nicula. După câţiva ani de şedere în bisericuţa de lemn de la Nicula, în 1694, ea a plâns pentru prima dată şi a durat 27 de zile. Din 15 februarie şi până în 12 martie din acel an. A plâns pentru a prevesti o situaţie tragică ce avea să se abată peste biserica ortodoxă din Transilvania: actul de unire cu biserica de la Roma care se va înfăptui în anul 1700.

Vestea s-a răspândit în sat şi prin împrejurimi şi din acea clipă, credincioşii din toate părţile veneau să vadă această minune. După două săptămâni, când nimeni nu mai punea la îndoială acest fapt, a venit la faţa locului, pentru a se convinge şi groful Sigismund Kornis din Benediugul Dejului, împreună cu Ioan Vaner, comandantul garnizoanei şi căpitanul Gontz Ruszkay.

A crescut faima mănăstirii

Între timp, popularitatea mănăstirii a crescut, iar contele Sigismund Kornis a luat decizia să o ducă cu mult fast la castelul său de lângă Dej. Aici vor veni mulţi artişti străini să reproducă icoana pictată de un modest, dar talentat preot din sat. Prin insistenţele localnicilor, icoana a fost readusă după câţiva ani la aceeaşi biserică.

Ea a devenit în scurt timp renumită în toată Transilvania, Moldova şi Ţara Românească, trezind admiraţia, până şi a unor pelerini din Slovacia, fiind cunoscută ,,ca făcătoare de minuni”.

Credincioşii care treceau pe acolo , îşi înmuiau batistele în lacrimile vărsate de Sfânta Fecioară şi îşi tămăduiau prin evlavie şi credinţă diferitele afecţiuni.

Și comuniștii au pus ochii pe icoana de la Nicula

De-a lungul anilor, icoana Maicii Domnului de la Nicula a trecut şi prin situaţii nepotrivite. După instaurarea regimului comunist, aflată în pericol, fostul îngrijitor al mănăstirii a salvat icoana, zidind-o într-unul din pereţii casei sale. În 1964, în pragul morţii, a mărturisit locul unde se află, dar la numai câteva zile după ce a fost adusă la mănăstire, a fost luată de comunişti.

În urma insistenţelor episcopului Teofil Herineanu, icoana a fost pusă în capela Institutului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, iar în 1991 a fost restaurată la Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj, după care a revenit la mănăstirea Nicula.

Multe minuni dumnezeieşti s-au făcut prin icoana Maicii Domnului de la Mănăstire Nicula, unde orice rugăciune este primită, atunci când se face din suflet şi este însoţită de fapte bune. Acolo, sub Cerul dragostei şi al dorului pentru Dumnezeu, merg atâţia credincioşi să ceară Preacuratei Fecioare Maria divinul ajutor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *