, ,

Află lucruri neștiute despre Biserica Calvaria din Mănăștur. Este una dintre cele mai vechi clădiri din România

Posted by

Frumoasa Biserică Calvaria din cartierul clujean Mănăștur este una ditnre cele mai vechi clădiri din România, cu o vechime de aproape 1000 de ani. Aceasta veghează peste Cluj încă din Evul Mediu. 

Această fortificație și Biserica Romano-Catolică „Calvaria” din Cluj-Napoca și este veche decât istoria Statelor Unitate ale Americii.

Biserica reprezintă una dintre cele mai importante monumente istorice și arhitecturale din Cluj-Napoca. Aceasta a fost o mănăstire benedictină construită în timpul domniei regelui Ladislau I al Ungariei, în a doua jumătate a secolului al XI-lea.

Prima fortificație, compusă din val de pământ cu palisadă și șant de apărare, datează din secolul al X-lea. În secolul al XI-lea aici se ridică un convent benedictin, distrus de invazia tătară din 1241.

Biserica poartă hramul Adormirii Maicii Domnului. Aceasta făcea inițial parte din satul Cluj-Mănăștur, care s-a format în jurul ei și aparținea abației călugărilor benedictini.

Din vechile construcții se mai păstrează doar corul bisericii, prevăzut cu o navă mai simplă, construită în secolul al XIX-lea pe vechile fundații. Biserica este înconjurată de un val înalt de pământ, urmă a fortificațiilor elipsoidale din evul medi.

Biserica a fost distrusă parțial de un trăznet (sec. XVI), iar mai apoi, de invazia tătara de la mijlocul secolului al XVII-lea. Abia în secolul al XIX-lea nava bisericii, bolțile și pereții corului au fost reconstruite de romano-catolici. 
 
În perioada comunistă, lăcașul a fost dat Bisericii Ortodoxe Române, iar între anii 1991 – 1994 a fost folosit în comun de către Biserica Ortodoxă Română și Biserica Romano-Catolică.

După anul 1994 edificiul a revenit catolicilor, iar acesta a intrat într-un amplu proces de restaurare. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *