Alin Tișe, politician sau om de afaceri? Afacerile de milioane de euro a șefului Județului Cluj

Posted by

Acum 25 de ani, Alin Tișe era un avocat stagiar care-și făcea de lucru pe holurile Judecătoriei Cluj Napoca. Era bun prieten cu un alt stagiar celebru, Florin Mornăilă, ajuns între timp procuror, acum pensionar special, și reangajat la Consiliul Județean Cluj. Alin Tișe, politician sau om de afaceri

Cariera lui Alin Tișe a cunoscut și ea o turnură interesantă. La prima cununie, Tișe a fost nășit chiar de Emil Boc, devenit și el, în 2004, primar al Clujului.

Alin Tișe, politician sau om de afaceri
Alin Tișe, politician sau om de afaceri

Ulterior, Tișe a fost senator de Cluj, prefect de Cluj, dar și președinte al Consiliului Județean Cluj.

În paralel cu ascensiunea politică, Tișe și-a construit un adevărat imperiu imobiliar. În declarația de avere, liberalul a notat că deține trei firme: Central Businezz Plaza, Central Investment Plaza și 2TS Properties.

Afaceri de milioane de euro

Pentru cine crede că Tișe este doar un funcționar public, președinte la CJ Cluj, se înșeală.

Prima mare afacere imobiliară vizează construcția unui bloc cu 12 etaje, chiar în centrul Clujului. Situat pe strada Ploiești, imobilul conține apartamente, dar și spații pentru birouri.

Blocul construit de familia Tișe, pe strada Ploiesti
Blocul construit de familia Tișe, pe strada Ploiesti

Clădirea fost autorizată în anul 2014, firma dezvoltatoare fiind Central Bussines Plaza, înființată în 2013. La momentul respectiv, societatea îi avea ca acționari pe Camelia Tișe, soția defunctă a președintele CJ Cluj, și pe Bogdan Tișe, fratele acestuia.

Ulterior, în urma unui proces de divorț și partaj, Alin Tișe a devenit acționat cu 60 la sută, iar defuncta lui soție, Camelia, cu 40 la sută. Administratorul societății este Bogdan Tișe.

Singura activitate a Central Business Plaza a fost construirea și închirierea clădirii de pe strada Ploiești.

În 2017, cifra de afaceri a firmei a fost de 8.398.805 lei, iar profitul, de 4.489.739 lei, adică aproape un milion de euro. Clădirea are 22 de apartamente (etajele 9-12, ultimul este pe două nivele) și 4.000 de metri pătrați de spațiu pentru birouri (etajele 1-8).

“Am vândut majoritatea apartamentelor, iar prețurile sunt mari, pentru că vorbim de centrul orașului. Au mai rămas 3-4 nevândute. De asemenea, am închiriat spațiul de birouri către NTT Data, dar mai sunt și alte firme. Fratele meu se ocupă”, declara în urmă cu cinci ani Alin Tișe, pentru jurnaliștii de la Media9.ro.

Cele șapte blocuri de pe strada Brădetului

O altă firmă unde Alin Tișe este acționar cu 50 la sută, este 2TS Properties Bussines. Societatea a construit blocuri, inclusiv cele de pe strada Brăduțului, din Cluj Napoca.

Foaia Transilvană a scris în 2020, că în cartierul Bună Ziua, pe strada Brăduțului 25a, colț cu strada Augustin Presecan, sunt ridicate patru blocuri, cu trei etaje și un al patrulea retras. Autorizația de construire mai mai prevedea încă trei imbobile, care au fost construite între timp.

Fiecare bloc are o singură scară de bloc cu 20 de apartamente, valoarea de vânzare fiind de 1.800 de euro/metru pătrat.

Un apartament cu două camere, compus dintr-o bucătărie cu living inclus, un dormitor și o baie, are o suprafață de 59 de metri pătrați. La momentul respectiv prețul de vânzare este de de 106.200 de euro.

Cifra de afaceri realizată de 2TS, în anul 2022, a fost de 22 de milioane de lei. De asemenea, profitul net a fost de patru milioane de lei.

Parcul fotovoltaic de 4.5 milioane de euro

În cursul anului 2023, Alin Tișe s-a apucat din nou de afaceri. De data asta, societatea Central Investment Plaza, controlată de Alin Tișe, în proporție de 100 la sută, a obținut o autorizație pentru construirea unui parc fotovoltaic în Aghireșu, județul Cluj.

Parcul ar urma să aibă 13.100 de panouri fotovoltaice și o putere instalată de 7.5 MWh. De asemenea, investiția, după cum se arată în actele oficiale este de patru milioane de euro, plus TVA, adică ușor peste 4.5 milioane de euro.

Foaia Transilvană a scris aici despre acest subiect.

Declarația de avere a șefului Județului Cluj. Alin Tișe, politician sau om de afaceri

În ultima declarație de avere, Alin Tișe a notat faptul că are un venit anual de 150.000 de lei, de la Consiliul Județean Cluj. Suma este de aproximativ 13.500 de lei, lunar.

Cu toate astea, în același document liberalul a scris că și-a împrumutat firmele cu suma de nouă milioane de lei, adică aproape două milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *