Acasă EVENIMENTE Am avut dreptate. Poliția anunță că suspendă testarea șoferilor cu aparatul ”drugtest”...

Am avut dreptate. Poliția anunță că suspendă testarea șoferilor cu aparatul ”drugtest” AquilaScan

0

Foaia Transilvană a relatat în urmă cu două zile, cazul unui bărbat din Huedin, care a fost testat pozitiv la un drog de mare risc, în condițiile în care el nu era drogat. Acest fapt a fost stabilit de analizele de laborator efectuate la Instititul de Medicină Legală Cluj.

În cursul zilei de miercuri, IPJ Maramureș a cerut Poliției Române ca aparatele AquilaScan să nu mai fie folosite, având în vedere rata foarte mare de rezultate fals pozitive.

8 din 17 probe erau fals pozitive

În urma unei analize, opt cazuri din cele 17 analizate, mostrelor biologice au indicat lipsa substanţelor psihoactive atât în sânge, cât şi în urină.

”Situaţia cu privire la numărul mare de rezultate negative a fost semnalată atât la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş – Serviciul Logistic, cât şi al I.G.P.R.- Direcţia Rutieră, solicitându-se înlocuirea sistemului AquilaScan WDTP-10 cu un alt mijloc tehnic certificat care să furnizeze o analiză mult mai precisă a mostrelor de salivă”, a declarat Ionela Cozma, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureș.

Până la clarificarea situaţiei, poliţiştii rutieri vor utiliza în cadrul acţiunilor desfăşurate pe linia depistării conducătorilor de vehicule aflați sub influența unor substanțe psihoactive, cu precădere noul analizor de droguri Drager DugTest 5000, precum şi testele rapide pentru determinarea prezenţei substanţelor psihoactive în salivă, acestea având un grad de precizie mult mai ridicat.

Ce a pățit bărbatul din Huedin

Un bărbat din Huedin, Petrișor Ispas a trecut prin acest calvar. ”Norocul” lui a fost că toată procedura a durat doar două luni și jumătate.

Pe data de 12 decembrie 2022, Ispas a fost inculpat pentru comiterea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive.

În procesul verbal de inculpare, procurorul a arătat că bărbatul a condus un autoturism, marca BMW, pe raza orașului Huedin, ”și fiind testat cu aparatul Aquilascan WDPT-10 a ielșit pozitiv cu recomandare analize pentru substanța 2TA MET”. Un specialișt ne explică faptul că MET vine de la ”Methampetamina”, un drog de mare risc.

Analizele efectuate la IML Cluj, pe data de 6 ianuarie 2022, au indicat că ”analizele recoltate de la suspect au fost negative atât în sânge, cât și urină, cu privire la substanțe psihiactive”.

Parchetul a clasat acuzația

Primul procuror de la Huedin, Valer Roșca a decis luni, 20 februarie, să claseze acuzațiile aduse lui Ispas.

”Având în vedere că există probe directe cu privire la faptul că la momentul conducerii autoturismului suspectul nu se afla sub influența substanțelor psihoactive, și în lipsa unor alte probe contrare care sp fie apte să înlăture concluziile Buletinului de analiză toxicologică, urmăează să dispunem clasarea cauzei”, se arata în ordonanța Parchetului Huedin.

facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.