Acasă EVENIMENTE Ambasadorul Israelului în România, în vizită la Cluj-Napoca. A vizitat recent modernizata...

Ambasadorul Israelului în România, în vizită la Cluj-Napoca. A vizitat recent modernizata Sinagogă distrusă în Al Doilea Război Mondial

0

Ambasadorul Israeului la București, Reuven Azar, a efectuat o vizită la Cluj-Napoca, unde s-a întâlnit cu Robert Schwartz, președintele comunității evreiești din Cluj, alături de vicepreședintele Dorel Ornescu.

Aceștia au vizitat recent modernizata Sinagogă de pe strada Horea, recent modernizată după ce a fost distrusă în totalitate în Al Doilea Război Mondial, a scris Ambasada Israeului în România pe Facebook.

Ambasadorul Reuven Azar a fost plăcut surprins să afle că Dorel Ornescu este rudă cu celebra luptătoare sionistă Sara Aharonson.

Pe unul dintre pereții sinagogii se poate observa portretul lui Peretz Goldstein, născut la Cluj, care în anul 1941 a imigrat în Israel. Aceasta a fost unul dintre fondatorii kibbutzului Ma’agan, aflat în nordul Israelului. Un kibbutz este un tip de comunitate rurală cooperatistă colectivă, caracteristică sionismului social-democrat. Goldstein s-a oferit voluntar, în anul 1944, să fie parașutat pe frontul inamic pentru a lupta contra naziștilor.

Istoria Sinagogii din Cluj

Sinagoga Neologă din Cluj este un locaș de cult construit în stil mozaic, iar în prezent este cunoscută sub denumirea de „Templul Memorial al Deportaților Evrei”.

Sinagoga, clădire de factură maură, a fost construită după planurile inginerului Izidor Hegner și a fost inaugurată la sfârșitul secolului al XIX-lea. În data de 13 septembrie 1927 a fost grav distrusă de legionari, iar apoi a fost restaurată cu fonduri ale statului.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după deportarea evreilor de către trupele maghiare în lagărele de exterminare, sinagoga a suferit din nou distrugeri semnificative în urma bombardamentelor, fiind reabilitată în 1951.

Peste 18.000 de evrei din Cluj au fost deportați la Auschwitz 

Peste 18.000 de evrei au fost deportați din Cluj şi exterminaţi în mare parte la Auschwitz în 1944, iar după război, doar câteva mii, dintr-un număr total de 30.000, cât număra comunitatea evreiască, au reușit să se întoarcă acasă. Unul dintre ei a fost Egon Marc Lovith, un pictor care, prin opera sa, a exprimat ororile Holocaustului. Lucrările sale pot fi văzute la Centrul Cultural al Comunității din apropierea sinagogii.

Cum poți vizita Sinagoga

Pentru a vizita sinagoga, trebuie făcută o programare pe pagina de Facebook Comunitatea Evreilor Cluj Napoca sau prin email la adresa comevcj.presedinte@gmail.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.