,

Angajații din privat ar putea primi vouchere de vacanță. A fost adoptat tăcit proiectul de lege în Senat

Posted by

Senatorii români au adoptat tăcit un proiect de lege care prevede acordarea de vouchere de vacanţă în valoare de 1.450 de lei pe an şi salariaţilor din sectorul privat. For decizional este Camera Deputaţilor.

„Proiectul are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea OUG 8/2009, urmărindu-se ca în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026 să se acorde vouchere de vacanţă atât personalului bugetar, cât şi salariaţilor din sectorul privat, încadraţi cu contract individual de muncă„, potrivit raportului comisiilor de specialitate din Senat.

Voucherele, în valoare de 1450 de lei, se acordă din bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale.

Potrivit proiectului, angajaţii care au mai multe contracte individuale de muncă pot alege un singur angajator de la care urmează să primească voucherul de vacanţă.

Conform expunerii de motive, „efortul bugetar pentru acordarea de vouchere de vacanţă celor cca. 4,2 milioane de salariaţi din sectorul privat este de cca. 6,09 miliarde de lei. Însă efectul este unul pozitiv, deaorece din această sumă estimăm că circa 60-65% se va întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit etc. Diferenţa se va regăsi în efetul economic generat”.

„Angajatorii vor avea un rol de intermediar între stat şi salariaţi, care nu implică efort financiar propriu”, precizează semnatarii.

Proiectul a fost iniţiat de parlamentari PSD, PNL şi UDMR.

Potrivit Constituţiei, „prima Cameră sesizată se pronunţă în termen de 45 de zile. Pentru coduri şi alte legi de complexitate deosebită termenul este de 60 de zile. În cazul depăşirii acestor termene se consideră că proiectele de legi sau propunerile legislative au fost adoptate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *