Acasă EVENIMENTE Apele Române clarificat situația rezervelor de apă ale Clujului. „15 centimetri de...

Apele Române clarificat situația rezervelor de apă ale Clujului. „15 centimetri de zăpadă la Vlădeasa”

0

Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa este instituția care monitorizează și gestionează volumele de apă din principalele lacuri de acumulare pentru a asigura necesarul de apă brută pentru toți beneficiarii care se alimentează în regim centralizat din sursa de apă de suprafață.

În prezent, media coeficientului de umplere în principalele 8 acumulări din spațiul hidrografic Someș-Tisa, aflate în administrarea instituției și a SC Hidroelectrica SA, este de 86% (calculat față de nivelul normal de retenție).

Zăpada, rezervă suplimentară de apă

De asemenea, stratul de zăpadă existent în amonte de lacurile de acumulare oferă rezervă suplimentară de apă.

Grosimea stratului de zăpadă este unul dintre parametrii monitorizați în cadrul Apele Române Someș-Tisa. În acest fel, se cunoaște rezerva de apă stocată sub această formă.

Totodată, se monitorizează riscul care poate apărea odată cu creșterea bruscă a temperaturii, care poate cauza topiri rapide și uneori inundații.

Astăzi, 31 ianuarie 2023, stratul maxim de zăpadă măsura 40 de centimetri la Iezer, județul Maramureș. La Vlădeasa (cota 1800), județul Cluj, grosimea stratului de zăpadă este de 15 centimetri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.