,

Apelul unui medic infecționist despre cât de periculoasă e masca agațată de oglinda mașinii

Posted by

Medicii fac apeluri de conștientizare în încercarea de a-i ajuta pe cetățeni să înțeleagă care sunt cele mai bune măsuri de protecție și prevenție. Un doctor infecționist, Carmen Dorobăț, a atras atenția despre cât de periculoasă este masca de protecție agățată de oglinda mașinii.

Câteva dintre măsurile vitale în acest sens sunt păstrarea distanței sociale, dezinfectarea frecventă a mâinilor și purtarea măștilor de protecție. Cu privire la cea din urmă măsură, multe cadre medicale avertizează vizavi de modul în care masca trebuie folosită și aruncată.

Medicul infecționist, Carmen Dorobăț, a explicat la Digi24, despre importanța folosirii corecte a măștilor de unică folosință. Din păcate, multă lume este tentată să o refolosească dacă a purtat-o pentru ieșiri scurte sau o intrare în magazin. Potrivit specialiștilor, acest obicei este unul cât se poate de incorect, deoarece, materialul din care este confecționată a fost destinat folosirilor singulare.

Odată ajunși pe material, agenții infectanți (virușii, bacterii) vor putea pătrunde cu ușurință prin nas, în căile respiratorii. O altă greșeală frecventă este agățarea măștii de oglinda mașinii, permițând microbilor să ajungă pe de-o parte pe mască, iar în celălalt sens, să se împrăștie în mașină, de pe suprafața măștii.

„Cele mai ieftine, cele mai uşoare, cele mai comode sunt aceste măşti în trei pliuri. Dezavantajul lor este că nu pot fi purtate pentru o perioadă lungă de timp deoarece respiraţia noastră conţine vapori de apă care modifică calitatea materialului şi atunci masca ar putea permite agenţilor infectanţi să pătrundă prin nas în căile respiratorii. Aşa că o îndepărtăm, pentru că nu mai este eficace. După care, obligatoriu, ne spălăm cu apă şi săpu”, a explicat Carmen Dorobăţ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *