Arhitectul șef al județului Cluj, despre principiile urbanistice. Mesaj pentru toți arhitecții

Posted by

Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a susținut într-o opinie că după peste 30 de ani de urbanism postcomunist, e timpul pentru o reașezare pe principiile corecte în acest sector.

Salanță este de părere că arhitecții în primul rând ar trebui să fie mai prezenți în teren, deoarece de acolo începe cultura arhitecturii.

„Gestionarea spaţială a teritoriului urmăreşte să asigure indivizilor şi colectivităţilor dreptul de folosire echitabilă şi responsabilitatea pentru o utilizare eficientă a teritoriului, condiţii de locuire adecvate, calitatea arhitecturii, protejarea identităţii arhitecturale, urbanistice şi culturale a localităţilor urbane şi rurale, condiţii de muncă, de servicii şi de transport ce răspund diversităţii nevoilor şi resurselor populaţiei, reducerea consumurilor de energie, asigurarea protecţiei peisajelor naturale şi construite, conservarea biodiversităţii şi crearea de continuităţi ecologice, securitatea şi salubritatea publică, raţionalizarea cererii de deplasări.” Extras din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul.

Consider că – după 30+ ani de urbanism postcomunist și după privatizarea planificării – ne-am îndepărtat mult de ceea ce înseamnă principiile urbanistice necesare asigurării unei calități sporite a vieții cetățenilor și că e timpul pentru o reașezare pe principiile corecte.

„Ar trebui să fim, noi arhitecții, mai prezenți pe teren. De acolo începe cultura arhitecturii şi câteva sfaturi bune la timpul lor pot face minuni. În același timp e nevoie de o debirocratizare a autorizării în rural şi a oferi astfel timp pentru a fi pe teren”, crede Claudiu Salanţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *