Transportul în comun în municipiul Cluj Napoca nu a fost tot timpul bine pus la punct, așa cum este în prezent.
Nu existau linii dedicate autobuzelor și troleibuzelor, iar mijloacele de transport în comun erau total insuficiente.

Pentru cei care trebuiau să ajungă dintr-un cartier în altul, sau la locurile de muncă, și retur spre acasă, de cele mai multe ori, autobuzele circulau cu ușile deschise, din cauza supraaglomerării.
Existau foarte des cazuri, când din cauza vechimii flotei de autobuze și troleibuze, acestea se stricau în mijlocul drumului.
Autobuzul de pe linia 10, Gară – cartier Zorilor
Pe un grup de socializare a apărut o fotografie cu un autobuz supraglomerat, care circula pe linia 10, de la Gară, în cartierul Zorilor.
Fotografia este realizată în Piața Ștefan cel Mare, în zona Liceului de Coregrafie, la urcare pe Calea Turzii.

Doar cei care nu au cunoscut acele vremuri pot susține că totul era foarte bine și foarte frumos.
Realitatea este însă alta. autobuzele erau puține, locuințele neiluminate din cauza economiei la energia electrică și mâncarea era pe cartelă, fiind raționalizată.
”Autobuzul nr. 10 la Bastionul Croitorilor, spre Zorilor, într-o dimineață ploioasă de primăvară. Dimineața înainte de ora 8 era plin până la refuz din cauza elevilor de la Liceul de Informatică. Dacă era cald afară, treptele asigurau „aerul condiționat” necesar”, a scris Andras Vajda.
Înainte de 1989, în Cluj Napoca existau doar câteva linii de troleibuze, care porneau de la Gara CFR, spre cartierele orașului, Gheorgheni, Mărăști sau Mănăștur. Alte linii asigurau transportul pe axa est – vest, de la Mănăștur, în Mărăști.
Transportul spre zona industrială o problemă
După 1976, odată cu dezvoltarea orașului, a apărut nevoia de a dezvolta liniile de transport în comun spre zona industrială de pe Bulevardul Muncii, zona fostului Combinat de Utilaj Greu.
În această zonă, autobuzele și troleibuzele circulau supraaglomerate. Din acest motiv, după 1985, regismul comunist a dezvoltat o linie de tramvai, care asigura legătura între cartierul dormitor al Clujului, Mănăștur, cu Gara CFR, și mai departe cu zona industrială.
Lasă un răspuns