Asemănare nefericită între uciderea copilului din Cluj și cazul Caracal! Polițiștii clujeni au stat cu mâinile în … buzunar!

Posted by

Uciderea copilului de opt ani, din Cluj Napoca, de către tatăl gelos pe noua relație a fostei soții, scoate la iveală faptul că avem o instituției a Poliției Române complet nemodernizată, condusă de șefi care nu știu ce să facă, și cum să acționeze atunci când au în față cazuri complexe, nefiind în viața lor polițiști de teren.

Acum trei zile, Poliția Cluj anunțat că un copil de opt ani, luat de tată de la mamă, Ana Maria Tokacs, care îl are în creștere și întreținere, nu s-a mai întors la domiciliu. Bărbatul avea dreptul să își viziteze copilul. Era pe data de 25 iulie 2020.

Polițiștii au cerut celor care au văzut copilul sau mașina, un autoturism Dacia Logan MCV Stepway CJ 20 FYU, să sune la 112. Mama copilului, făcea apeluri peste apeluri disperate pe facebook: ”Fac apel la toti locuitorii din zona Lita, Valea Ierii, Ciurila, daca au vazut sau vad masina Dacia Logan MCV Stepway CJ 20 FYU, cu un barbat si un copil sa ma contacteze de urgenta sau sa sune la 112. Multumesc din suflet”.

Duminică seara, la ora 19.20, o anume Maria Stan scrie pe facebook următorul mesaj: ”Azi, la ora 19.00, am văzut mașina cu nr. CJ 20 FYU între localitățile Filea de Jos – Lita, județul Cluj”.

De la acest mesaj al Mariei Stan, au mai trecut alte 15 ore până când polițiștii din Cluj ajung și ei la Filea de Jos, unde găsesc mașina parcată în afara părții carosabile, la marginea localității, cu copilul mort, pe bancheta din spate. Suntem pregătiți să facem pariu ca la ora respectivă nu era niciun polițist prezent la postul de poliție din comună.

Tot mama copilului, disperată, scrie pe facebook, dându-le polițiștilor informația să nu caute copilul în Ungaria sau pe la frontiere, și asta pentru că ”pașapostului copilului e la mine”. Legislația românească interzice unuia dintre părinți scoaterea minorului din România, fără acordul notarial expres al celuilalt părinte.

Cu toate astea, polițiștii clujeni spun că printre primele măsuri au fost ”darea în consemn” la frontieră și au făcut căutari prin teren. ”În baza sesizării, au fost dispuse măsuri speciale în vederea localizării celor doi și a autoturismului condus de către tatăl minorului. De asemenea, au fost efectuate acțiuni de căutare pe teren, au fost audiați prieteni, cunoscuți, rude. Totodată, au fost dispuse măsuri pentru darea în consemn la frontieră a autoturismului și a celor doi, însă până la data de 28 iulie cei în cauză nu au fost depistați.  În toată această perioadă, nu s-a stabili o legătură telefonică cu tatăl minorului, acesta având mobilul închis. La data de 28 iulie a.c., minorul a fost găsit decedat pe raza localității Lita, județul Cluj, în autoturismul indicat ca fiind utilizat de către tatăl minorului. Acesta prezenta urme de violență pe corp”, se arată în comunicatul Poliției Cluj.

Oare nu au auzit marii apărători ai liniștii publice din județul Cluj, că în secolul 21 există mijloace moderne de localizare fixă a telefoanelor mobile.  De altfel, surse din cadrul instituției ne-au declarat că nu a fost urmărit semnalul telefonului criminalului Takacs Gyorgy, taximetrist de profesie în Cluj Napoca, și pe cale de consecință nici nu s-a știut, nici măcar aproximativ locul de unde telefonul mobil emite semnal. Dacă s-ar fi știut, atunci cu siguranță deznodământul acestei triste povești ar fi fost altul. ”S-a încercat telefonic să se ia legătura cu el dar avea telefonul închis. A fost singura modalitate de a fi depistat”, spune un polițist din Cluj, sub protecția anonimatului.

”Asemănarea cu cazul Caracal”

Pe 24 iulie 2019, Alexandra Măceșanu, tânăra de 18 ani din Caracal era dată dispărută de către părinți. În prima fază polițiștii le spun părinților: „Hai, bă, ce dracu’… știi cum sunt fetele în ziua de azi… apare mâine-poimâine cu iubitul de mâine!”, i-ar fi spus ei.

Ulterior, tot pe data de 25 iulie 2019, 11:05: Alexandra a sunat prima dată la 112, spunând că este legată cu sârmă, sechestrată și că a fost violată. Timp de 7 minute a făcut 3 apeluri. Apoi, operatorul de la 112 a încercat de 9 ori să o resune pe fată, însă de fiecare dată a intrat căsuţa vocală.

Primul apel a fost preluat de operatorul 112, la ora 11:05:07:

11:05.52: Apelanta a deconectat apelul cu operatorul 112;

11:06:55: Dispecerul Poliției a preluat cazul de la operatorul 112, apelanta nemaifiind în convorbire; al doilea apel a fost preluat de operatorul 112, la ora 11:06:25;

11:07:53: Dispecerul Poliției a preluat apelul, fiind în legătură directă cu apelanta; al treilea apel a fost preluat de operatorul 112 la ora 11:12:36;

11:12:51: Dispecerul Poliției a preluat apelul, fiind în legătură directă cu apelanta; Potrivit fostului șef al Poliției Române, Ioan Buda, ultimele cuvinte ale fetei ar fi fost: „Vine, vine şi apoi s-a întrerupt.”

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) nu reuşeşte să o localizeze. Poliţia anunţă că au început căutările la scurt timp, dar aria era destul de mare, iar locaţiile oferite de STS nu erau corecte. Ulterior, reprezentanții STS au susținut că, fără o aplicaţie specială, fetele dispărute în Caracal nu puteau fi localizate cu precizie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *