Căpitanul Silviu Sân, de la Baza 71 de Aviație de la Câmpia Turzii, este considerat cel mai bun pilot de vânătoare pe care România îi are în prezent.
Cu siguranță, tânărul pilot va ajunge în câțiva ani să piloteze ultraperformantele F35, vârful de lance din domeniu aviației mondiale de vânătoare.
Pentru Silviu, zborul pe un Mig 21 a fost ceva deosebit. El a povestit cum a făcut tranziția de pe avioanele de școală, de la Baza de la Boboc, pe un Mig 21, un avion pe care acum România l-a scos în rezervă.
Ultimele avioane Mig 21, de la baza din Câmpia Turzii au fost scoase din dotare, în cursul zilei de luni.
”Înainte de a zbura pe Mig 21, am ajuns în această bază, și m-am antrenat la simulator. Apoi am participat la misiuni de zbor cu o aeronavă cu două locuri. Îmi aduc aminte sunetul motorului și viteza avionului, m-au impresionat foarte tare. Pentru mine, MIG 21 a fost testul de maturitate. Aici am învățat ce înseamnă să zbori în simplă comandă, cu responsabilitățile cu care această activitate vine. Am zburat multe ore cu instructor. Am fost instruit, corectat, cum să nu mai fac alte greșeli, cum să am grijă de mine și de avion”, a povestit căpitanul pilot.
A dispărut o generație întreagă de piloți
Prin scoaterea din dotare a avioanelor Mig 21 Lancer, dispară și o generație de piloți militari, care sunt prea în vârstă să mai poată fi antrenați pe alte avioane, cum ar fi F16, și prea tineri ca să poată fi pensionați. Pentru aceștia, armata va găsi soluții de a asigura alte funcții.
Pilotul Silviu Sân a povestit și cum a fost ultima decolare de la Câmpia Turzii.
”Am dat ultimul salut acestei baze aeriene, și am ajuns la Boboc. Pentru mine a fost cea mai fină aterizare. A fost o onoare să duc acest avion, 6201, la Bacău. Este o zi emoționantă pentru toată lumea. Eu poate recunosc că mă pot despărți mai ușor, deoarece voi continua la F16. Dar pentru mulți colegi de-ai mei a fost o experiență minunată deoarece este ultimul zbor. Ei sunt aproape de pensionare. O deviză la care țin foarte mult este Nimic fără Dumnezeu. El a fost tot timpul alături de noi, și ne-a ajutat să ne întoarcem teferi de fiecare dată, la familiile noastre”, a mai povestit pilotul.
Au o vechime de 62 de ani
Mig-urile 21 Lancer, chiar dacă au modernizate după 1989, au totuși o vechime de 62 de ani. Din acest motiv, ele nu mai sunt fiabile, subt greu de întreținut și nu mai pot folosi armamentul modern.
„Trecem într-o etapă nouă, cea a avioanelor F-16, care vor trebui să preia misiunile MiG-21, de apărare a spațiului aerian românesc și al NATO. Trecerea nu va fi foarte dificilă. Piloții sunt pregătiți, cei cu experiență au un atu, cei mai tineri vor urma cursuri în SUA sau altă formă de pregătire, astfel să asigurăm cele mai bune condiții pentru trecerea pe F-16”, a precizat comandantul Bazei 71 de la Câmpia Turzii, comandorul Dumitru Călin Hulea.