,

Atenție DNA Cluj! Omul care negocia ”șpăgile” din dosarul Uioreanu candidează la Consiliul Local Cluj. Acum stă la dreapta lui Emil Boc!

Posted by

Sloganul ”la vremuri noi, tot noi”, se potrivește de minune în administrația locala clujeană. Deși mulți sunt orbiți de mărețele realizări, incontestabile de altfel, ale primarului Emil Boc, câteva lucruri trebuie spuse deoarece ele se întâmplă, în mare tăcere, în folosul unor mari investitori imobiliar.

La alegerile locale 2020, pe lista electorală de la Primăria Cluj Napoca, la dreapta lui Emil Boc, pe afișul electoral tronează celebrul ”Motanul”, pe numele său din buletinul de identitate, Ovidiu Valeriu Florian, de 53 de ani, director. Florian candidează pentru un loc în Consiliul Local Cluj Napoca.

Numai că, pentru cine nu știe, numele lui Florian îl regăsim în dosarul penal prin care fostul președinte al Consiliului Județean Cluj și președinte al PNL Cluj, Horea Uioreanu a fost condamnat la șase ani de închisoare. Despre Florian, procurorii DNA Cluj vorbeau lucruri ciudate, vecine cu traficul de influență.

Afacerile de la Univers T

Într-un document al DNA, din 20 martie 2014, se arată că o firmă a consilierului local Ovidiu Florian urma să primească o serie de contracte de proiectare de la Univers T.

„Se mai reține din datele cauzei faptul că, în perioada următoare, instituția județeană va aloca către societatea Dafo Logistic SRL, deținută de consilierul local Florian Ovidiu Valeriu, a unor contracte de proiectare a unor lucrări la nivelul societății Univers T, deținută de CJ Cluj, atribuirea urmând a se face direct, fără concurență, în schimbul a unor foloase pe care numitul Florian Ovidiu Valeriu le-a promis președintelui CJ Cluj și care vor fi remise prin intermediul unuia din apropiații acestuia”, au precizat anchetatorii.

Fostul consilier al președintelui suspendat al CJ, Horea Uioreanu, Răzvan Pop, martorul acuzării din acest dosar, a dat detalii procurorilor despre un comision plătit de Florian. „În septembrie 2013 şi apoi la data de 1 noiembrie 2013, Ovidiu Florian m-a căutat şi mi-a dat suma totală de 1.500 de euro. Banii erau conveniţi ca şi comision pentru acordare către firma Dafo Logistic a contractului pentru proiectarea amfiteatrului de la Univers T. Discuţiile le-a purtat Florian, direct cu preşedintele. Eu doar am fost căutat pentru primirea banilor. În prezent, Ovidiu Florian se află în negocieri cu CJ Cluj pentru obţinerea contractului Studiu de Fezabilitate şi Proiect Tehnic pentru proiectul Unitatea Specială de Aviaţie, pentru care s-au alocat 15.000 de euro”, a declarat Pop, la DNA.

Mita de la Kaufland era de 500.000 de euro

Despre construirea Kaufland, din zona Iulius Mall, a oferit o declaraţie interesantă tot Răzvan Pop, consilierul personal al lui Horea Uioreanu, în faţa procurorilor DNA, în 2014, după arestarea fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, în care vorbește de o mită de 500.000 de euro, pe care Florian, acum curat ca lacrima, ar fi negociat-o.

„Cunosc faptul că Ovidiu Florian i-a propus lui Uioreanu Horea o afacere în privat și a apelat la sprijinul și influența sa pentru a lămuri unele chestiuni și pentru a facilita obținerea aprobărilor pentru un schimb de terenuri deținute de Ministerul Educației prin institutul Național de Mașini Agricole (INMA). În concret, firma Kaufland intenționa să construiască un hipermarket în zonă Iulius Mall, pe un teren al Agromec-ului, în mijlocul căruia INMA are o clădire, fără a fi proprietar al terenului de sub clădire. Ideea era că, prin intervenții la nivel de minister, instituția să-și dea acordul pentru a ceda clădirea și a primi în schimb un teren și clădire în altă locație. Pentru acest sprijin, Florian negociase cu reprezentantul Kaufland suma de 500.000 de euro, bani ce urmau să fie primiți pe factură, însă aceștia trebuiau împărțiți în cote egale, după achitarea taxelor la stat. Terenul respectiv, vizat de cei de la Kaufland, era evaluat la 3,7 milioane de euro. Din câte cunosc eu, până la acest moment, a fost semnat contractul de vânzare-cumpărare cu Agromecul, iar în privința INMA s-a făcut ofertă imobiliară privind schimbul de proprietăţi”, spunea Pop, citat de ziardecluj.ro.

De altfel, în 2013, firma de proiectare la care Florian este administrator cerea un certificat de urbanism (nr. 1994/17.07.2013) pentru un teren situat pe strada Vaida Voievod nr. 59, pentru a afla dacă există impedimente în proiectul de „construire supermarket produse alimentare şi nealimentare, reamplasare Institut Agromec, elaborare PUZ”.

În zonă fostul Agromesc SA a dispărut și a apărut un hipermarket Kaufland și câteva blocuri construite de Dorin Bob, un investitor imobiiar de calibru greu din Cluj Napoca. „Blocurile nu sunt ale mele. Ceea ce am avut eu cu chestia aia a fost faptul că am cerut acel certificat de urbanism să vedem dacă se poate face un Kaufland, la cererea lui Kaufland. Îl cunosc pe Dorin Bob foarte bine, iar firma a fost o dorinţă neconcretizată. Nu am nimic de a face cu chestia aceasta. După cum aţi observat, sunt low profile: nu mă amestec, nu mă bag”, spunea Florian la acel moment.

Mihai ȘOICA

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *