,

ATENȚIE! Incendiile de vegetație fac ravagii în județul Cluj. AVERTISMENTUL pompierilor

Posted by

Odată cu venirea primăverii începe și curățarea grădinilor și terenurilor, astfel cresc șansele apariției incendiilor de vegetație provocate de cetățeni.

Pompierii clujeni au venit cu o serie de recomandări pentru stoparea acestui fenomen.

Numai anul trecut am intervenit în județul Cluj la peste 900 de incendii de vegetație uscată, fiind printre județele fruntașe la acest capitol, și din păcate, au fost înregistrate și situații în urma unor astfel de incendii în care s-au soldat cu victime omenești.

Totodată, nu este lipsit de importanță efortul depus de structurile de intervenție profesioniste și resursele alocate pentru stingerea acestor arderi, resurse care ar putea fi dirijate către alte situații în care cetățenii se află în pericol.

De asemenea, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, și ele soldate cu pierderi de vieți omenești, ca urmare a scăderii vizibilității pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantități mari de fum.

Cetățenii sunt obligați să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate”, a anunțat ISU Cluj.

Ce amenzi puteți risca

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice și de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice, conform alineatului (1) al articolului 96 din Ordonanța de Urgență 195 din 2005 privind protecția mediului, modificată de Legea nr. 265 din 2006 și completată de Ordonanța de Urgență numărul 38 din 2022.

Un regim sancționator distinct este stabilit pentru arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Pentru diminuarea numărului de arderi și implicit a pagubelor rezultate, precum și aplicarea măsurilor coercitive în situația constatării neîndeplinirii obligațiilor de către persoanele fizice și juridice, vor fi intensificate acțiunile în teren desfășurate de personalul inspectoratului pentru situații de urgență, în colaborare cu reprezentanți/specialiști din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Gărzii Naționale de Mediu. Mai mult, personalul inspectoratului pentru situații de urgență desfășoară o serie de acțiuni de informare și conștientizare a populației asupra riscului generat de incendiile de vegetație precum: acțiuni de patrulare în zonele/localitățile unde se preconizează/se înregistrează incendii de vegetație cu implicarea activă a Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, diseminarea de materiale de informare preventivă la gospodăriile cetățenești și continuarea campaniilor de informare a populației privind interdicția arderii vegetație uscate.

Pentru preîntâmpinarea unor situații care pot duce la izbucnirea incendiilor de vegetație aveți în vedere următoarele măsuri:

  • Nu utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt!
  • Supravegheați permanent copii pentru a preveni jocul acestora cu focul!
  • Strângeți și depuneți toate resturile numai în locuri special amenajate!
  • Nu aruncați la întâmplare resturi de țigări și chibrituri aprinse!
  • Nu utilizați foc deschis în zonele afectate de uscăciune avansată!
  • Nu efectuați lucrări care creează condiții favorizante pentru producerea de incendii!
  • Asigurați protejarea față de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor și altor tipuri de ambalaje care conțin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitare la umbra!.
  • Informați-vă și respectați măsurile stabilite de autorități!
  • Anunțați în cel mai scurt timp orice început de incendiu pe care îl observați, la numărul unic pentru apeluri de urgență – 112!
  • Nu vă deplasați prin perdeaua de fum generată de incendiu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *