,

ATENȚIE! Țigările electronice pot provoca inflamații mai grave decât cele cu tutun

Posted by

Cel mai recent studiu despre fumatul țigărilor electronice a scos la iveală faptul că este chiar mai dăunător pentru plămâni decât fumatul țigărilor de tutun standard.

Cei care obișnuiesc să opteze pentru țigări electronice prezintă o inflamație pulmonară mai mare pe imagistică în comparație cu fumătorii și nefumătorii de țigări – conform unor descoperiri publicate în Journal of Nuclear Medicine.

Încercând să evite consecințele extrem de grave ale fumatului de tutun, utilizarea țigărilor electronice a crescut semnificativ în ultimii ani dar autorii noului studiu avertizează că ceea ce este prezentată drept o „alternativă mai sigură” pe baza anumitor măsuri, vin însă cu riscuri inerente.

„Utilizarea țigărilor electronice (EC) a crescut dramatic, în special în rândul adolescenților și adulților tineri; ca și consumul de țigări, acestea pot provoca inflamații pulmonare și pot crește riscul de boli pulmonare”, subliniază primul autor al studiului, dr. Reagan Wetherill, , de la Departamentul de Psihiatrie alături de colegii săi de la Școala de Medicină Perelman care au folosit date derivate din scanările PET a 15 participanți la studiu – 5 utilizatori EC, 5 fumători de țigări și 5 nefumători – pentru a evalua modul în care vapingul afectează sănătatea pulmonară a utilizatorilor – relatează healthimaging.com, preluat de rohealthreview.ro.

Legarea crescută între radiotracer și iNOS semnalează niveluri mai mari de inflamație, fiind chiar ceea ce au observat experții la examenele utilizatorilor de țigări electronice: inflamația acestora a fost mai mare decât cea a fumătorilor de țigări și a nefumătorilor.

De asemenea, s-a constatat o corelație între inflamația utilizatorilor de EC și prezența concentrațiilor de factor de necroză tumorală α citokinelor proinflamatorii în sângele lor, care este un marker al leziunii țesutului pulmonar.

„Am găsit dovezi preliminare că utilizatorii de EC au avut o inflamație pulmonară mai mare decât fumătorii de țigări și nu fumau/vape niciodată, cu o asociere pozitivă între măsurile pulmonare și periferice ale inflamației”, au explicat autorii cercetării, conform surselor citate, sugerând totodată că imagistica PET ar putea fi utilizată în viitor ca o modalitate neinvazivă de a investiga în continuare impactul utilizării pe termen lung a țigărilor electronice asupra plămânilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *