Aurelia Cristea susține inițiativa lui Emil Boc pentru interzicerea fumatului în anumite spații publice. Fostul ministru pentru Dialog Social și inițiatoarea legii anti-fumat se declară o susținătoare a interzicerii fumatului în anumie spații publice din Cluj-Napoca.

Clujul, primul oraș fără fum de țigară?
Primarul Emil Boc a declarat că studiază acest proiect și posibilitatea unei legi care ar putea duce la interzicerea fumatului la locurile de joacă pentru copii și în parcurile publice.
„Având în vedere dezbaterea publică generată de inițiativa domnului primar Emil Boc privind restricționarea fumatului în anumite spații publice deschise, doresc să îmi exprim aprecierea și susținerea pentru această propunere”, a transmis Aurelia Cristea pe pagina de Facebook.
Fostul ministru PSD este de părere că acest lucru este o continuare firească a politicilor publice care prioritizează sănătatea cetățenilor. Iar viziunea ei este „de a transforma Cluj-Napoca în primul oraș din România fără fum de țigară”.
„Este un obiectiv curajos și realizabil, inițiativa putând contribui semnificativ la reducerea expunerii la fumatul pasiv. Precum și educarea comunității cu privire la pericolele fumatului. Sau sprijinirea fumătorilor actuali să renunțe și promovarea unui stil de viață sănătos, cu efect direct asupra sănătății generațiilor viitoare”, a precizat consilierul local PSD Cluj.
Aurelia Cristea este cea care a inițiat legea care a interzis fumatul în spațiile publice închise.
„A fost o măsură curajoasă, dar absolut necesară pentru protejarea sănătății publice. Larga susținere publică de care a beneficiat, atât înaintea adoptării, cât și după implementare a dovedit că oamenii apreciază măsurile cu impact direct asupra sănătății tuturor. Această lege a demonstrat că schimbările importante sunt posibile, iar astăzi milioane de români se bucură de un mediu mai sănătos și mai sigur.
În legea privind interzicerea fumatului am inclus deja o interdicție clară pentru fumatul în locurile de joacă pentru copii, indiferent dacă acestea sunt în spații deschise sau închise. Este vital ca autoritățile locale să elaboreze și să pună în aplicare regulamentul care să asigure respectarea acestei prevederi, consolidând astfel protecția copiilor și a familiilor.
Există, însă, spații deschise în care publicul nu beneficiază de avantajele reducerii expunerii la fumatul pasiv, de aceea este vital ca legislația curentă să fie completată de măsuri adecvate – perimetrul parcurilor (suplimentar față de locurile de joacă din parcuri incluse în legislația actuală), intrările în instituțiile de învățământ și sanitare (o anumită distanță față de aceste intrări), perimetrul stațiilor mijloacelor de transport în comun, stadioanele, piscinele de agrement și alte locații în care se desfășoară activități sportive”, a mai spus Aurelia Cristea.
Actualul consilier local PSD este de părere că e nevoie de o consultare publică pe această temă.
„O categorie specială de cetățeni a căror opinie ar fi vital să fie valorificată este cea a elevilor și studenților, pe care i-aș încuraja să vină cu propuneri de petrecere a timpului liber din timpul programului școlar în așa fel încât tentația fumatului să fie eliminată – locuri amenajate pentru activități sportive și de agrement în curțile școlilor, liceelor și instituțiilor de învățământ ar reprezenta un câștig major pentru sănătatea acestor tineri.
România a făcut un pas istoric în 2016 prin interzicerea fumatului în spațiile publice închise, dar lupta pentru sănătatea publică nu se oprește aici. Salut inițiativa administrației locale și sper ca aceasta să devină un model la nivel național, demonstrând că prin măsuri clare și curajoase putem construi comunități mai sănătoase și mai responsabile”, a mai spus Aurelia Cristea.
Lasă un răspuns