,

Autoritățile clujene s-au mobilizat pentru menținerea siguranței în timpul pelerinajului de la Nicula

Posted by

Prefectul Mircea Abrudean și subprefectul Irina Munteanu au verificat pregătirile pe întreg traseul Gherla – Mănăstirea Nicula, cu ocazia sărbătoririi Hramului Mănăstirii.

Credincioșii vor trebui să poarte masca de protecție pe toată durata pelerinajului, nu vor avea voie să își instaleze corturile în curtea bisericii și le este interzis să pupe icoana făcătoare de minuni.

În prima zi a ceremoniilor religioase desfășurate cu prilejul Hramului Mănăstirii Nicula, 175 de jandarmi, polițiști, pompieri, salvatori SMURD/SAJ și voluntari ai ISU Cluj sau aparținând ONG-urilor partenere, au fost alături de credincioșii care au participat la aceste evenimente.

În incinta mănăstirii au fost aproximativ 500 de persoane, numărul maxim de participanți înregistrându-se în jurul orei 11.30. În această perioadă au fost efectuate de către jandarmi, polițiști și pompieri verificări și controale de prevenire și de combatere a faptelor antisociale, de apărare împotriva incendiilor și de respectare a măsurilor individuale de protecție.

Nu au fost constatate în prima zi a desfășurării ceremoniilor religioase încălcări grave privind acestea aspecte, majoritatea deficiențelor constate au fost remediate pe loc.

Cu toate acestea, pe partea de prevenire a incendiilor, au fost aplicate 4 sancțiuni, dintre care o amendă. De asemenea, o amendă a fost aplicată de către jandarmi.

Două persoane au primit asistență medicală în această perioadă, din partea salvatorilor SMURD, fără a fi nevoie de transportul la spital.

Reamintim faptul că numărul forțelor de ordine sunt suplimentate față de anii precedenți, având în vedere situația actuală, și sunt implementate măsuri specifice de protecție individuală, conform planului aprobat de prefectul județului Cluj, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Astfel, în perimetrul mănăstirii sunt disponibili dezinfectanți în zonele unde sunt preconizate afluențe mari de persoane și accesul autoturismelor este restricționat în zona mănăstirii. În fiecare zi, până la Praznicul Adormirii Maici Domnului, va fi liturghie arhierească, iar credincioșii pot participa în oricare din zilele menționate la slujbă, pentru a nu se crea aglomerări.

  • s-au instituit posturi și patrule mixte, pentru prevenirea și descurajarea faptelor antisociale, îndrumarea persoanelor și supravegherea respectării măsurilor de protecție, cât și a distanțării fizice;
  • s-a procedat la amplasarea unor puncte strategice de verificare și coordonare pe calea de rulare a credincioșilor către mănăstire, pornind din autogara/gara Gherla, de-a lungul satului Nicula, până la perimetrului exterior al mănăstirii;
  • s-au instalat bannere cu măsurile de prevenire a infectării cu virusul COVID-19 și a regulilor de care participanții trebuie să țină cont pe întreaga perioadă a manifestărilor religioase;
  • s-a amplasat un spital de campanie cu circuite separate pentru zona COVID-19 și zona non-COVID-19.

Persoanele care prezintă simptome vor fi în atenția ISU și vor fi duse de urgență în zona spitalului dedicată COVID-19.

Echipaje ale ISU și SAJ, lucrând în colaborare, sunt pregătite pentru orice tip de intervenție.

Forțele de ordine: jandarmeria, jandarmeria mobilă, poliția, pompierii, sunt la fața locului, iar pentru prevenirea blocajelor și ale aglomerărilor pe căile de afluire/defluire, sunt folosite inclusiv drone, intervenția fiind coordonată de la punctul de control temporar, situat din perimetrul exterior al mănăstirii.

S-au stabilit culoare de circulație prin punctele de importanță pentru credincioși în cadrul așezământului monahal, astfel încât să se evite aglomerările. Vor rula pe parcursul acestor zile mesaje sonore cu privire la măsurile obligatorii de respectat de către pelerini, atât de la sistemul de sonorizare al Mănăstirii Nicula, cât și din mașini ale poliției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *