Sutele de reclamații făcute de clujeni în ultimele trei zile au determinat autoritățile inerte și ineficiente din orașul de cinci stele să ia măsuri.
În cursul zilei de marți, de la oras 13, mai mulți angajați de la Garda de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului Cluj, Consiliului Județean Cluj și Direcției de Sănătate Publică Cluj au mers la groapa de gunoi de la Pata Rât.
Motivul este unul halucinant și demn de România de azi. Un expert le va spune angajaților instituțiilor de stat de unde provine mirosul greu de suportat, mai ales în aceste zile de caniculă.
Sunt trei gropi de gunoi
Președintele Consiliului Județean Cluj, liberalul Alin Tișe ne-a explicat că gunoiul nu este al Județului Cluj, ci al primăriilor și al oamenilor care îl generează.

Alin Tise susține că un expert va decide de unde vine mirosul insuportabil. sursa foto: Alin Tișe
În plus, a mai spus Tișe, la Pata Rât sunt trei gropi de gunoi, și fiecare administrator de vina pe celălalt.
Din acest motiv, expertul chemat să spună de unde provine mirosul va trebui să facă o alegere.
”Se face o deplasare la fața locului pentru se vedea ce se întâmplă. Și eu simt mirosul deci nu pot să spun că problema nu există. Sunt acolo acum, Garda de Mediu, Agenția pentru Protecția mediului Cluj. Acolo, există două rampe de gunoi plus, cea temporară privată de unde poate proveni acest miros. Pentru miros s-a declanșat o procedură de expertiză, pentru a se vedea de unde provin mirosurile. Sunt trei rampe acolo”, a spus Alin Tișe.
Cum se contrazic instituțiile statului
Foaia Transilvană l-a contactat pe doctorul Mihai Moisesc, șeful Direcției de Sănătate Publică a Județului Cluj. Acesta ne-a precizat că este în concediu de odinhă dar că nu știe prea multe despre acest subiect.
”Am înțeles că a mers o echipă de la DSP Cluj să vadă care este sursa acestui miros. Pe de altă parte, rolul nostru ca instituție este să facem doar informare”, a declarat doctorul Moisescu.
Pe de altă parte, reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Cluj ne-au transmis că nu este rolul lor de a face anchetă, și să întrebăm la Garda de Mediu.
Doar că potrivit Legii 123/2010, cunoscută și sub numele generic de ”Legea mirosului”, cei de la APM Cluj au obligația legală de a constata dacă s-au respectat avizele de mediu emise.
Clujenii sunt disperați
Pe rețelele de socializare, oamenii scriu mesaje în care le cer autorităților să intervină.
