Autostrada Transilvania nu mai prezintă o prioritate pentru Guvernul Ciolacu. Muncitorii lui Umbrărescu au plecat de pe șantier

Posted by

Un peisaj dezolant poate fi văzut pe șantierele de pe Autostrada Transilvania, care nu mai prezintă o prioritate pentru actualul Guvern PSD +  PNL. A3 nu mai prezintă o prioritate.

Dacă în cursul anului 2023, aici erau mii de muncitori, cu sute de utilaje, acum bate vântul la propriu.

A3 nu mai prezintă o prioritate pentru guvernarea PSD+PNL
A3 nu mai prezintă o prioritate pentru guvernarea PSD+PNL

Motivele sunt multiple. Specialiștii de la Asociația Pro Infrastructura dau vina pe CNAIR. În plus, mai susțin aceștia, de vină ar fi și patronul firmei UMB, Dorinel Umbrărescu care s-a ”întins mult peste capacitate”.

Astfel, cele două loturi aflate în lucru, de pe A3, sunt neterminate, deși termenul de finalizare a trecut deja.

Contractele au fost semnate cu UMB în 26.06.2020, pentru Zimbor-Poarta Sălajului, respectiv 22.09.2020, pentru Nădășelu-Zimbor. În aceste documente oficiale se prevede un termen de 12 luni, pentru proiectare și alte 24 de luni de execuție.

Așadar, termenele inițiale prevedeau deschiderea celor 42,3 kilometri la sfârșit de 2023.

Lucrările vor fi întâziate minim doi ani. A3 nu mai prezintă o prioritate

Fără să stea după birocrație, cei de la UMB au pornit șantierul ca din pușcă și aveam mari speranțe că își vor respecta angajamentele parafate în 2020. Dar a venit momentul fatidic septembrie 2021: alunecare-mamut la Nădășelu lângă cimitir, la propriu. Și de atunci s-a ales praful.

Ulterior a mai apărut o problemă similară în zona Topa Mică. Și CNAIR a tergiversat un an și jumătate decizia privind soluțiile de remediere.

Într-un final apoteotic, în primăvara lui 2023 s-a luat decizia scoaterii din contract și licitarea separată a celor două soluții.

Procedura de achiziție a fost lansată la început de august 2023. Surpriză a fost că cei de la UMB nu au depus o ofertă. Probabil fiindcă sunt până peste cap băgați în 388 kilometri de autostradă și drum expres pe care nu-i pot duce în ritmul lor obișnuit.

”În plus, tergiversarea licitației le convine de minune, având un motiv de noi amânări. CNAIR primește o singură ofertă amărâtă de la Ozaltin (Turcia), abia în ianuarie 2024”, susțin cei de la Pro Infrastructura.

Termenul contractual de proiectare și execuție pe soluțiile de la Nădășelu și Topa Mică este de doi ani și 3 luni. Chiar dacă s-ar parafa cu Ozaltin în aprilie, luând în considerare birocrația necesară (exproprieri, acord de mediu) și forța redusă a constructorului, greu de crezut că ne-am putea încadra în jalonul PNRR actual: spre sfârșitul lui 2026.

Alte probleme pe A3

Mai mult, fără nodul de la Românași, tronsonul Zimbor-Poarta Sălajului e un minunat muzeu.

Mai sunt și alte blocaje birocratice. Este vorba despre revizuire acordului de mediu pentru zece hectare de pădure care trebuie defrișată. De asemenea, la Sutoru, unde autostrada e lipită de case, nu exista prevăzute panouri fonoabsorbante.

Cu prea multe contracte în portofoliu și prea puține forțe întinse la maximum pe Autostrada A7, Centura Timișoara și pe Galați-Brăila, UMB a redus spre zero mobilizarea pe A3 Nădășelu-Poarta, după ce în urmă cu puțin timp i-am văzut că au plecat complet de pe T4 DEx12 Craiova-Pitești.

”Concluzia? Doar printr-o mică minune mai pot fi deschise aceste două loturi în 2026, conform cerințelor PNRR, iar riscul de a pierde banii europeni este maxim”, mai arată cei de la Pro Infrastructura.

 

Un răspuns

  1. Avatar SILVIU
    SILVIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *