Din cauza sărăciei, românii sunt cei mai mari mâncători de varză din Europa

Posted by

Un top european al consumului anual de varză, îi plasează pe români, pe primul loc. Anual, fiecare român mânâncă 45 de kilograme de varză. Din cauza sărăciei, românii sunt cei mai mari mâncători de varză din Europa.

A crescut foarte mult consumul de varză
Din cauza sărăciei, românii sunt cei mai mari mâncători de varză din Europa.

Institutul Național de Statistică arată că la nivelul țării, România are un consum anual de varză estimat la 600.000 de tone.

Deși se plâng că prețurile sunt mici, fermierii par cei mai fericiți. Varza se cultivă anual pe mii de hectare. În afară de apă, această legumă este prea puțin pretențioasă.

”Este cerere și la restaurante și la magazine, a crescut prețul acum pe căldurile astea, pe secetă”, spune Eugen Mezei.

Trei lei kilogramul la piață

Față de anul trecut, cererea de varză a crescut cu 20 la sută. Acest lucru, susțin specialiștii, este un etalon al sărăciei.

Lângă o varză, o bună gospodină poate găti orice. Varza a la Cluj, sarmale, salatele care conțin varză. Varza este printre preferințele românilor.

La modă, acum este varza a la Cluj, gătită cu legume în loc de carne.

”Practic o combinație între lasagna și sarmale făcute pe straturi. După cum vedeți avem un strat de varză, strat de ciuperci cu orez și deasupra varză. Avem și la meniul zilei și pe meniu separat. E un preparat cerut, în top cinci”, explică Alex Strungari, un cunoscut chef.

Varza a la Cluj este unul dintre preparatele celebre ale Ardealului și există multe dezbateri în ceea ce privește acest fel de mâncare.

În unele gospodării se face cu varză dulce, în cele mai multe, însă, se folosește varza murată.

Unii preferă carnea de porc macră, alții cred că bucățile împănate cu grăsime dau mai multă savoare.

Pe internet sau în cărțile de bucate, această mâncare tradițională se poate găti în mii de feluri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *