Acasă EVENIMENTE Avocatul clujean care a revolutionat Codul Penal. Dosar închis pentru conducerea sub...

Avocatul clujean care a revolutionat Codul Penal. Dosar închis pentru conducerea sub influența alcoolului

2

Avocatul Alexandru Râșniță din Baroul Cluj a reușit să obțină o soluție de încetare a unui proces penal, în care clientul său era judecat pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice.

Cazul este unul care revoluționează dreptul penal românesc prin faptul că nu toate probele care sunt instrumentate de procurori și polițiști sunt imbatabile. Avocatul Râșniță ne-a declarat polițiștii și procurorii nu lucrează întotdeauna ca la carte și de aceea probele sunt alterate din greșeala celor care trebuie să le administreze.

Starea de fapt

avocatul Alexandru Râșniță – Baroul de avocati Cluj

Clientul avocatului, un bărbat din județul Cluj, a condus un autoturism și a ieșit cu acesta pe un câmp. Prin zonă trecea un echipaj de ambulanță care l-a dus pe șofer, ieșit din mașină pe propriile picioare, la spital. Acolo, un medic a sunat la 112, iar polițiștii clujeni sosiți pentru a ancheta situația au dispus recoltarea de probe de sânge.Aici intervine chestiunea de drept, invocată de avocatul Alexandru Râșniță din Baroul Cluj. Probele de sânge au fost ținute în frigiderul Poliției, timp de 17 zile, în condițiile în care normele legale impun că analizarea acestora trebuie făcută în termen de maxim șapte zile.

Dosarul a stat în nelucrare patru ani și jumătate

Alexandru Râșniță și-a apărat clientul exemplar. El a solicitat Institutelor de Medicină Legală din România, emiterea unor puncte de vedere bazate, tocmai, pe prevederea legală care impune analizarea probelor de sânge recoltate în termen de șapte zile.

”Pentru a clarifica aceste aspecte am pornit într-un examen investigativ și am solicitat printr-o cerere către IML „Mina Minovici” să ne comunice dacă rezultatul prelucrării unor mostre biologice primite în laboratorul instituției medico-legale după o perioadă de timp mai mare de 7 zile de la recoltare, se bucură de aceeași acuratețe științifică ca și rezultatul unei prelucrări efectuate în termenul legal. Răspunsul la respectiva cerere are numărul ***/**/2018 și a fost deja anexat la dosarul cauzei și la o simplă lectură a conținutului tragem concluzia faptului că dacă se depășește termenul de 7 zile de trimitere a probei de sânge, doar în mod excepțional și utilizând combinația de florură de sodiu și oxalat de potasiu se poate stabili cu exactitate concentrația de alcool din sângele prelevat. Or, acest procedeu nu a fost folosit în prezenta speță”, ne-a explicat avocatul Râșniță.

În loc de concluzie

Cu alte cuvinte analizarea oricărei probe de sânge recolată de la un șofer care este suspectat că a condus sub influența alcoolului, după o perioadă mai lungă de șapte zile, nu mai poate da un rezultat concret, apt să ducă la o condamnare, sau mai bine zis, apt să fie luat în considerare ca probă imbatabilă în dosarul penal.

 

 

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.